Pyhäselän Urheilijat – elämänkaari

Pyhäselkä erosi Kiihtelysvaarasta itsenäiseksi kunnaksi v. 1925. Urheilutoimintaa eri kylillä oli ollut aina: vuoden 1906 ajoilta löytyy maininta Kuusvaaran Nuorisoseuran urheiluosastosta, ja pian myös seurasta nimeltä Niittylahden Osmo. Itsenäisyyden ajan ensimmäisiä seuroja olivat Pyhäselän Salon Reipas ja Hammaslahden Lähde. Urheilu kuului osana suojeluskuntien toimintaan.

Nykyinen Pyhäselän Urheilijat ry on perustettu ja rekisteröity v. 1945. Urheilun lisäksi harrastettiin ajan hengen mukaisesti muutakin kulttuuria, kuten kuorolaulua ja ohjelmallisia iltamia. Urheilulajeista harrastettiin erityisesti miesvoimistelua. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Olavi Tuomisto. Pyhäselän kunta liittyi Joensuun kaupunkiin 1.1.2009 ja sen myötä urheilutoiminta on laajentunut koko kaupungin alueelle. Perusharrastajapohja ja toiminta painottuu kuitenkin edelleen entisen Pyhäselän alueelle.

Pyhäselän urheilijoiden ensimmäinen painettu historiikki on ilmestynyt syyskuussa 2020. Siinäpä kiinnostuneille tarkempaa tietoa seuran historiasta. Kirjoja saa Hammaslahden ja Reijolan K-kaupoista ja Reijolan St1-huoltoasemalta sekä Eevalta ja Maijalta.

Pikajuoksua junaradan lähellä

Omia urheilupaikkoja ei seuralla ollut. Pikajuoksukilpailut pidettiin junaradan viertä kulkevalla suoralla tienpätkällä. Muut kilpailut esimerkiksi Nuorisoseuratalon kentällä.

Seuralla oli alkuaikoina monta ala-jaostoa: Suhmuran Veka, Suurkankaan Kanto, Rasi-Kummun Veikot, Nivan Veto, Mulo-Niittylahti- urheiluseura. Näistä toiminnassa on enää Suhmuran Veka, muut ovat sulautuneet kylätoimikunniksi.

Seura rakensi hyppyrimäen Elovaaralle v. 1953. Se tuli kilpailukieltoon v. 1964 ja räjäytettiin pois v. 1968. Hiihtomaja rakennettiin v. 1958 ja myytiin pois v. 1968.

Seuran vaiheissa on 1940-luku ollut yhteisesiintymisen aikaa, mm. suuri kenttänäytös v. 1947 Helsingin suurkisoissa. 1950-luku oli mäkihypyn ja hiihdon aikaa. Seuraavalla vuosikymmenellä olimme hyviä poikanyrkkeilyssä ja pesäpallossa. Myös painonnosto alkoi tulla kuvaan mukaan.

Lemmenlava rakennettiin v. 1961

Urheilutoiminnan rahoittamiseksi seura rakensi v. 1961 kesätanssilavan, Lemmenlavan. Lavan nimestä pidettiin kilpailu, ja koska tontin lähellä kulki jo ennestään Lemmenpolku, ei valituksi tullut nimi ollut kaukaa haettu.

Pyhäselän Urheilijat on yleisseura, jossa harrastetaan monia lajeja. Tällä hetkellä seurassamme toimii aktiivisesti yleisurheilu-ja hiihtojaosto. Kuitenkaan kaikkia nykyajan erikoislajeja ei meillä ole mahdollisuus harrastaa. Siihen löytyy apu läheisestä Joensuun kaupungista.

Aki Parviainen on PyU:n kasvatteja

Pyhäselän Urheilijat on myös kasvattajaseura. Sen joukoista on lähtenyt muita seuroja edustamaan mm. keihäänheiton maailmanmestari Aki Parviainen sekä lentopalloilijat Kari Rissanen ja Janne Räsänen – Ari Pakarinen ja Mika Parviainen ovat tulleet maailmalta takaisin.

Urheiluseuran nuorisotyö alkoi 1970-luvun puolivälissä ja on laajentunut vuosi vuodelta. Yleisurheilussa seura on ollut 9-15- vuotiaiden ikäluokissa Pohjois-Karjalan paras vuodesta 1983 lähtien ja koko Suomen paras 5000 – 15 000 asukkaan kuntien sarjassa jo kymmenkunta vuotta. Henkilökohtaisia suomenmestareita, peräti neljä, on tullut eniten vuonna 2000. Kunniakierros-tapahtumalla seura on koonnut vuosina 1999-2001 koko Suomen parhaan tuloksen.

Myös lentopallo on ollut PyU:n vahvoja lajeja 1980-luvulta lähtien. Tyttö- ja poikajoukkueita on ollut paljon. Suomenmestaruuteen ovat yltäneet D- ja B-pojat sekä C-tytöt ja hopeaa on tullut A-pojille ja viimeisimpänä v. 2011 voittivat PyU:n  B-tytöt SM kultaa Littoisissa käydyissä SM-finaaleissa.

Jaostot toimivat aktiivisesti

Yleisurheilujaosto on suurin jaostomme. Toimintaa on Reijolassa, Niittylahdessa ja Hammaslahdessa. Myös Joensuun Areenalle on varattu harjoitteluvuoroja. Yleisurheilussa on mukana monia SM-tason nuoria. Pyhäselän Urheilijoiden ikäkausiurheilijat ovat piirin parhaimmistoa.  Hiihtojaosto järjestää harjoituksia ja suksenvoiteluiltoja. Nykyisellä kunnan omistamalla hyppyrimäellä pidetään joskus kilpailuja, mm. veteraanien SM-kisat. Hiihtojaosto ja Suhmuran Veka työskentelevät paljon yhdessä.
Lentopallojaoston toiminta on hiipunut ohjaajapulan vuoksi.

Pyhäselän alue on lapsirikasta aluetta. Innokkaita jäseniä ja harrastajia urheiluseuralla on runsaasti. Seuran rahoitus hoidetaan Kunniakierros-varoilla, jäsenmaksuilla, Joensuun kaupungin ohjaaja- ja koulutusavustuksilla, Lemmenlavan tuotolla sekä jaostojen omatoimisella talkootyöllä.

Seuran puheenjohtajina ovat parin viime vuosikymmenen aikana toimineet Vesa Parviainen (1983-87), Väinö Kärkkäinen (1988), Eeva Mustonen (1989-90), Heikki Pakarinen (1991-97), Pauli Kinnunen (1998-2000), Tapio Sormunen (2001-2004), Maija Törmänen (2005- 2020) sekä Petri Stenberg (2021 -2022). Nykyinen puheenjohtajamme on Petri Maskonen