Pyhäselän urheilijat Sinettiseuralogo

Yleisurheilu Salibandy Lentopallo Hiihto Naisliikunta Forum
Etusivu
Ajankohtaista
Yleistä
Lemmenlava
Lajit
Liity
Kuvia
Kunniakierros
Totuusleikki
Linkkejä
Yhteystiedot
Pyhäselkäläisiä nuorten arvokisaedustajina jo viisi

AKI PARVIAINEN PARHAITEN MENESTYNYT POHJOISKARJALAINEN

Petri Maskosen kesällä 2003 kirjoittama juttu, johon lisäykset ja tarkennukset on tehnyt Eero Könönen heinäkuussa 2004.

Heinäkuussa 2003 pidettyihin 22-vuotiaiden yleisurheilun nuorten EM-kisoihin matkusti ennätykselliset kolme pohjoiskarjalaisurheilijaa: Jukka Keskisalo, Maija Kovalainen ja Reetta Laitinen. Heistä Kovalainen oli tällä tasolla ensikertalainen, muilla oli jo arvokisoja takanaan.

Pohjois-Karjalasta on silloin tällöin tullut edustajia nuorten EM- tai MM-kisoihin, viime vuosina runsaammin, osaltaan myös kisojen lisääntymisen vuoksi.

Ensimmäinen urheilija kisoissa olisi ollut Nurmeksen Seppojen seiväshyppääjä/10-ottelija Markku Kemiläinen, mutta Tshekkoslovakian tapahtumien vuoksi Suomen joukkue vetäytyi DDR:n Leipzigissa pidetyistä kisoista muutamaa tuntia ennen kisojen alkua. Näin ollen Kemiläiseltäkin jäi uran ainoat isommat kisat käymättä.

70-luvulla vain Joensuun Katajan kolmiloikkaaja Hannu Puhakka (yhä pe-mies) oli näissä kekkereissä mukana. Neuvostoliiton Donetskissa 1977 pidetyissä kisoissa Puhakka oli seitsemäs.

Ensimmäinen mitali tuli Hollannin Utrechtissa 1981, jolloin 200 ja 400 m:n nykyinen pe-mies Jouni Törrönen (JoKa) sijoittui 4 x 100 m:n viestissä pronssille. Mukana joukkueessa oli mm. Juha Pyy ja Kimmo Saaristo. Samoissa kisoissa Timo Suomalainen oli keihäässä kymmenes. Tuolloin Katajaa edustaneen Suomalaisen ura jatkuu yhä veteraanisarjoissa.

PyU:n arvokisaedustukset aloitti Mika Parviainen, Aki jatkoi 1990-luvun alussa

Ensimmäisenä naisena saman seuran Raija Huttunen oli vuonna 1983 3000 m:n 12:s. Ja vielä 1989 Pyhäselän Mika Parviainen ylsi EM-neloseksi keihäässä. Sen jälkeen pikkuveli Aki astui näyttämölle: vuonna 1991 Kreikan Thessalonikissa tuli PyU:n riveissä EM-pronssia ja seuraavana vuonna Etelä-Korean Soulissa nuorten MM-kultaa. Muut mitalit Soulissa menivät myöhemmin aikuisten arvokisoissa Akin lailla loistavasti menestyneille Boris Henrylle ja Kostas Gatsioudikselle.

MM-kisat olivat alkaneet 1986, EM-kisat jo 1966. Turussa 1997 pidettiin ensimmäiset 22-sarjan EM-kisat. Täällä Outokummun Partion Tero Salmela oli moukarissa kymmenes.

Lisää keihäsmenestystä Pyhäselkään tuli Göteborgista 1999, kun Ville Räsänen otti 22-vuotiaiden EM-hopeaa. Kesän 2003 nuorten EM-urheilijoista Pyhäselän Reetta Laitinen oli 19-vuotiaiden EM-Riikassa 1999 kiekonheiton kahdeksas. Katajan Jukka Keskisalo oli samoissa kisoissa esteiden seitsemäs, samoin kuin MM-kisoissa seuraavana vuonna.

Jukka on osallistunut myös nuorten puolella maastokisoihin, samoin kuin vuoden 2002 lopulla Pyhäselän Matti Räsänen. Aivan mitalikantaan ei ole tällä sektorilla vielä päästy.

Miten sitten kävi vuonna 2003?

22-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa parhaiten menestynyt urheilija oli odotetusti Jukka Keskisalo, joka juoksi hienosti esteiden pronssia. Jukan kausi huipentui aikuisten MM-kisojen 9. sijaan loistavalla 8.18:n alituksella.

Myös Maija Kovalainen selvitti kisan kunniakkaasti sijoittumalla ottelun 9:nneksi. Reetalla kisat eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla: tuloksena oli karsiutuminen.

Pohjois-Karjalan nuorten arvokisaedustukset ovat saaneet jatkoa myös vuonna 2004. 19-vuotiaiden MM-kisoihin Italian Grossetoon valittiin kaksi maakunnan urheilijaa. Sekä Outokummun 18-vuotias Marja-Leena Kurki (esteet) kuin Nurmeksen 19-vuotias Juha Pääkkönen (keihäs) eivät päässeet alkukilpailua pitemmälle.


Petri Maskonen/Eero Könönen
[etusivu] [yleisurheilujaosto] [juttupörssi] [tulospörssi] [ranking]


Pyhäselän urheilijat