Pyhäselän Malmijuoksu jo 42. kerran

Pyhäselän Urheilijoiden Malmijuoksulla on pitkät perinteet. Vuonna 1973 Hammaslahden kaivoksesta ideansa ja alkunsa saanut juoksu järjestetään joka vuosi toisena pääsiäispäivänä ja se on avannut Pohjois-Karjalan yleisurheilun ulkoratakauden.

Malmijuoksun yhteydessä ratkotaan myös miesten ja naisten sekä 9-19-vuotiaiden maantiejuoksun piirinmestaruudet.

Juoksun ajankohta on vaihdellut pääsiäisen mukaan jopa kuukaudella. Aikaisimmillaan kisa on järjestetty 24. maaliskuuta ja myöhäisin ajankohta on ollut 25. huhtikuuta. Tämän vuoden kisa kuuluu myöhäisimpien joukkoon.

Osallistujamäärät ovat laskeneet 1980-luvun lopun huippuvuosista noin sadalla – osallistujaennätys 244 vuodelta 1988 – mutta tänä vuonna viimevuotinen lukema 139 näyttäisi rikkotuvan runsaan ennakkoilmoittautumisen perusteella.

Osallistujamäärä nousussa

Perjantaiaamuun mennessä juoksuun oli ilmoittautunut jo 90 juoksijaa, kun vuosi sitten samaan aikaan ilmoittautuneiden määrä oli vain 51. Kun vielä maanantaiksi luvataan kesäisiä 16 asteen lukemia, saatetaan tänä vuonna rikkoa pitkästä aikaa 150 juoksijan raja. Edellisen kerran 150:n yli päästiin vuonna 2006.

Hölkkäsarjalaisten määrä on pudonnut eniten takavuosiin verrattuna. Tähän mennessä miesten ja naisten yhteiseen hölkkäsarjaan on ilmoittautunut vasta kaksi juoksijaa. Ennätysvuonna 1988 hölkkäsarjalaisia oli mukana lähes 150.

Perjantaiaamuun mennessä ilmoittautuneiden kovin nimi on Joensuun Katajan Arttu Vattulainen, 22, joka juoksi viime vuonna Suomen väreissä hallimaaottelussa Ruotsia vastaan. Miesten sarjan viimevuotinen voittaja, Iisalmen Kimmo Randelin ei ole vielä ilmoittautunut mukaan. Naisten voittoa puolustaa Pyhäselän hiihtäjä-juoksija Laura Karkkulainen.

Kilpailukeskuksena on tavalliseen tapaan Hammaslahden alakoulu, ei Pyhäselän koulu, kuten perjantain Urheilumenot-palstalla mainittiin.

Eero Könönen