Maria Abakumova ja muita huippuheittäjiä Tanhuvaarassa

MARIA ABAKUMOVA, DIMITRI TARABIN, ANTTI RUUSKANEN MUKANA

Tanhuvaaran Urheiluopistolla järjestetään 29.11-1.12.13 Euroopan Yleisurheiluliiton (EA:n) seminaarisarjaan kuuluva heittolajien kansainvälinen seminaari, joka tänä vuonna kerää erittäin nimekkään joukon heittolajien huippuja ja huippuasiantuntijoita.

Suomessa kun ollaan, pääpaino on keihäänheiton aiheissa, mutta myös muut heittolajit saavat vahvan osuuden esitysten joukossa.

Moukarinheiton olympiavoittaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Koji Murofushi tulee kertomaan pitkän uransa salaisuuksista ja tulevaisuuden harjoittelun suuntauksista omassa lajissaan.

Kansainvälisesti hyvin tunnetun heittovalmentajan, islantilaisen Vesteinn Hafsteinssonin esitys luennon ja demonstraation kautta antaa kattavaa näkemystä nykypäivän mahdollisuuksista kuulantyönnön ja kiekonheiton valmennuksessa.

Keihäänheiton osalta esityksiä on enemmän, mutta ne ovat lyhyempiä. Meidän kärkikaksikon Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen viime aikojen ja lähivuosien valmennuksen sisältöjä ja painotuksia valotetaan henkilökohtaisten valmentajiensa yhteisten esitysten kautta. Tero ja Antti tekevät yhdessä näyttävän demoharjoituksen keihäänheittäjän erikoisvoimasta.

Keihäänheittovalmennuksen nykysuuntauksista ja heittolajien biomekaniikasta antavat tietoiskun Kari Ihalainen ja Riku Valleala.
Etelä-Afrikan tunnetuin keihäsvalmentaja ja Suomen ystävä Terseus Liebenberg on tuttu kaikille Potchefstroomissa leireilleille heittäjille.

Hän kertoo maailman parhaisiin naiskeihäänheittäjiin kuuluvan valmennettavansa Sunette Vijoenin huipulle nousun kulmakivistä ja omia mielipiteitään naisten heittovalmennuksesta. Liebenberg muistetaan myös vuoden 1997 MM-kultaa voittaneen Marius Corbetin valmentajana.

Tuore venäläinen aviopari, Moskovan MM-pronssia saavuttaneet Maria Abakumova ja Dimitri Tarabin saapuvat myös Tanhuvaaraan valmentajansa virolaisen entisen huippuheittäjän Heino Puusten kanssa. He tulevat vetämään lauantaina hyvin monipuolisen demonstraation, joka sisältää tärkeimpiä harjoituskauden harjoitteita monipuolisella tavalla. Heidän tulonsa varmistui sen verran myöhään, ettei heitä ehditty laittaa mainokseen.

Myös heittäjän terveyden haasteet ja ennakoiva toiminta tulee huippuasiantuntija-lääkäri Harri Hakkaraisen esittämänä hyvin esille.

Seminaarin 11 urheilija-valmentaja esiintyjää ovat joko urheilijoina tai henkilökohtaisina valmentajina saavuttaneet aikuisten ulkoratojen arvokisoissa yhteensä 9 olympiamitalia, 17 MM-mitalia, 8 EM-mitalia, eli kaikkiaan 34 arvokisamitalia!

Vaikka esiintyjät edustavat lajiensa ehdotonta huippua, kannattaa myös junioreita valmentavien valmentajien tulla paikalle, sillä aina taustoja kerrottaessa myös juniorivuosien tekemiset tulee esille. Seminaari on todella edullinen korkeatasoiseen antiin nähden.

Seminaarin esityskieli on Englanti, mutta tärkeimmät kohdat esityksistä kerrotaan myös kotimaisella kielellä.

Mauri Auvinen, järjestelytoimikunnan puolesta

———-

European Throws Symposium, 29.11-1.12.2013 Tanhuvaara
Ohjelmaluonnos:

Perjantai 29.11.2013

16.30 Päivällinen & majoittuminen
18.00 Seminaarin avaus / Jorma Kemppainen SUL ja Taina Korell Tanhuvaaran UO
18.30 Moukarinheittourani eri vaiheet pääpiirteissään ja pitkän uran salaisuus / Koji Murofushi
20.15 Sauna ja uinti

Lauantai 30.11.2013

07.30 Aamiainen
09.00 Toiminnallisen harjoittelun käyttö tulevaisuuden moukarinheittäjän harjoittelussa ja erikoisvoimaharjoittelun demonstraatio / Koji Murofushi
10.45 Keihäänheittovalmennuksen nykysuuntaukset ja biomekaniikan mahdollisuudet valmennuksen apuvälineenä / Kari Ihalainen ja Riku Valleala
11.45 Sunette Viljoenin keihäänheittouran tärkeimmät kehitysvaiheet ja naiskeihäänheittäjän erikoisvaatimukset huipulle nousuun / Terseus Liebenberg, E-Afrikka
12.45 Mikaela Ingbergin kommenttipuheen vuoro edelliseen aiheeseen
13.00 Keihäänheittäjän harjoitedemonstraatio; Maria Abakumova & Dimitri Tarabin
14.30 Lounas
15.30 Leikkauspöydältä Moskovan MM-hopeamitalistiksi – miten se onnistui? / Tero Pitkämäki & Hannu Kangas
16.45 Lontoon pronssimitalistin valmennuksen painotukset kohti Rioa / Antti Ruuskanen & Aki Parviainen
17.15 Kahvitauko
17.45 Demonstraatio; Keihäänheittäjän erikoisvoimaharjoittelu / Tero Pitkämäki & Antti Ruuskanen
19.15 Demonstraatio; Heittäjän lihashuollon kulmakivet leiriolosuhteissa / Pentti Niemi
20.00 Saunat ja päivällinen
21.30 Karaoke

Sunnuntai 1.12.2013

07.30 Aamianen
08.30 Heittäjän terveydenhuollon haasteet / Harri Hakkarainen
10.00 Kahvitauko
10.30 Kuulantyönnön ja kiekonheiton valmennuksen tulevaisuuden painopisteet / Vestein Hafsteisson
12.00 Demonstraatio; Toiminnallisen harjoittelun sovellukset kuulantyönnössä ja kiekonheitossa
13.00 Seminaarin yhteenveto ja päätöspaneeli
14.00 Lounas

Esitteeseen voisi laittaa lisäyksenä:
Maria Abakumova, keihäänheittäjä
-All time-tilastokakkonen, 4 arvokisamitalia
Dimitri Tarabin, keihäänheittäjä
-Moskovan MM-pronssiheittäjä

Seminaarissa esiintyvät valmentajat ja urheilijat ovat saavuttaneet valmentajina tai urheilijoina aikuisten ulkoratojen arvokisoissa
-9 Olympiamitalia
-17 MM-mitalia
-8 EM-mitalia