Kai Räsänen Suomen ainoita poikien maaottelun voittajia

KAI RÄSÄNEN SUOMEN AINOITA POIKIEN MAAOTTELUN VOITTAJIA

Suomen 17-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maajoukkueet menestyivät Ruotsia vastaan huonommin kuin milloinkaan aikaisemmin. Pojat hävisivät 46 pisteellä ja tytöt 51 pisteellä.
Suomen ja Ruotsin väliset poikien ja tyttöjen maaottelut aloitettiin vuonna 1970 Espoossa. Poikien tähän asti heikoin tulos oli 33 pisteen tappio Göteborgissa vuonna 2005 ja tyttöjen tähän asti heikoin tulos 28 pisteen tappio Espoossa vuonna 1976.

Suomen heittäjät menestyivät mainiosti, sillä he voittivat kahdeksasta maaottelulajista yhtä lukuun ottamatta jokaisen. Sunnuntaina Kokkolan Veikkojen Johanna Salmela voitti tyttöjen kuulantyönnön tuloksella 14,95 sekä Pyhäselän Urheilijoiden Kai Räsänen ja Noormarkun Nopsan Erica Ekholm moukarinheiton tuloksin 71,59 ja 51,89. Maaningan Mahdin Jonna Miettinen varmisti tyttöjen moukarinheitossa kaksoisvoiton.

Sen sijaan juoksu- ja hyppylajien tulos oli suomalaisille katastrofi. Ennen päätöslajeja 4×400 metrin viestinjuoksuja Ruotsi on voittanut 28:sta juoksu- ja hyppylajista 27. Ainoa suomalainen lajivoittaja on Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Kaihlajärvi poikien 110 metrin aitajuoksussa ajalla 14,12.

Useat omat ennätyksetkään eivät suomalaisia auttaneet. Esimerkiksi Porin Yleisurheilun Tommi Sundell paransi 1500 metrin juoksussa ennätystään viidettä sekuntia ja alitti ensi kerran neljän minuutin rajan, mutta joutui loppusuoralla tyytymään toiseen sijaan.

Matilda Bogdanoff Riihimäen Kiskosta teki tyttöjen 100 metrin aitajuoksussa erinomaisen oman ennätyksensä 13,65 ja sijoittui hänkin toiseksi. Humppilan Yrin Severi Uusitalo oli poikien kuulantyönnössä toinen niin ikään hyvällä tuloksella 19,16.

Poikien maaottelu päättyi Ruotsin eduksi 122 – 76 ja tyttöjen maaottelu 125 – 74. Suomi hävisi poikien ja tyttöjen maaottelut yhteensä peräti 97 pisteen erolla, mikä on yli kaksi kertaa suurempi tappio kuin koskaan aikaisemmin.

Ruotsi-ottelussa oli mukana myös toinen PyU:n edustaja, mutta Jaana Eskelisen urakka päättyi nolosti: hänet hylättiin naisten kävelyssä.

Mikko Nieminen/SUL/Eero Könönen