PyU:lle murskavoitto Vattenfall-finaalissa

PyU ja PoU valtakunnalliseen finaaliin

Kaksi pohjoiskarjalaisseuraa selviytyi 1. syyskuuta pidettäviin valtakunnallisiin Vattenfall-seuracupin finaaleihin. Pyhäselän Urheilijat voitti Pohjois-Karjalan 2. osakilpailun huippupistein 13 684 ja säilyttänee asemansa Mega-sarjan eli 5000 – 10 000 asukkaan kuntien sarjan kärjessä ja myös kolmanneksi sijoittuneen Polvijärven Urheilijain pisteet (8989) riittänevät reilusti 15 parhaan seuran finaalipaikkaan Kilo-sarjassa eli alle 5000 asukkaan kunnissa toimivien seurojen sarjassa.

Joensuun Kiihtelysvaaran kentällä käydyn kisan kakkoseksi sijoittui Joensuun Kataja pistein 9260. Katajalla oli ongelmia poisjääntien kanssa, sillä siltä puuttui edustaja kuudesta lajista. Samoin kovia yksittäistuloksia tehneen Lieksan Urheilijoiden joukkue oli vajaa, eikä myöskään LU:lla (7366 pistettä) ole mahdollisuuksia finaaliin. Lopulliset finalistit neljään eri sarjaan selviävät elokuun puoliväliin mennessä.

Hertta Heikkiselle kolme pe:tä

Kiihtelysvaaran Vattenfall-koitos oli kesän kovatasoisin nuorten yleisurheilukisa Pohjois-Karjalassa. Kilpailuissa tehtiin tukku kesän kärkituloksia ja erityisesti Lieksan Urheilijain 13-vuotiaat tytöt olivat huippuvauhdissa.

Illan tähti oli Hertta Heikkinen, joka hyppäsi seipään pe-tuloksen 290 ja heti perään pinkoi uuden 200 metrin ennätysajan 27,51, jolla KiiU:n Noora Hämäläisen kuuden vuoden takainen lukema siirrettiin historiaan.

Kilpailujen päätöksenä käydyissä pitkissä viesteissä ulkopuolella kilpailun juossut LU:n tyttöjoukkue Jutta ja Hertta Heikkinen, Sonja Ryynänen ja Reetta Oinonen kiri 4 x 600 metrillä ajan 7.23,39 ja siirsi Katajan 11 vuoden takaisen ennätyksen neljällä sekunnilla muistojen joukkoon. Lieksan tyttöjen tuloksista mainittakoon myös Jutta Heikkisen huikea korkeusennätys ja Suomen tilaston kakkostulos 160.

Kolme Kalevan Kisa -urheilijaa mukana

Pohjois-Karjalalla on tällä hetkellä erittäin kova 17-vuotiaiden ikäluokka. Tästä osoituksena oli peräti kolmen Lappeenrannan Kalevan Kisoihin viikonlopuksi matkaavan urheilijan esiintyminen Kiihtelysvaarassa. 17-sarjan kiekon ykköseksi sinkautti nuorten olympiapäivilläkin hiljattain menestynyt KiiU:n oma poika Aki Kuusela huipputuloksella 58.61 ja naisten kiekossa ToU:n Katri Hirvonen (44.01) ja PyU:n Hanne Purmonen (39.34) kiskaisivat kelvolliset lukemat.

Kalevan Kisoihin pääsivät tästä ikäluokasta myös Katajan Pinja Natunen (400 m aj) ja PyU:n Kai Räsänen (moukari), jotka olivat jo keskittymässä lajeihinsa Lappeenrannassa eivätkä olleet vahvistamassa seurojensa joukkueita Vattenfallissa.

17-vuotiaiden 300 metrin juoksu oli erittäin kovatasoinen, sillä peräti neljä nuorukaista alitti 38 sekunnin rajan. Katajan Juha Paakkunainen pinkoi voittoajaksi 36,21, mutta myös Katajan Joni Savimäki ja PyU:n Aku Kurki lähestyivät 37 sekunnin rajaa. 15-vuotiaiden voittoon pinkoi PyU:n Henry Huusko Suomen tilaston kakkoseksi yltävällä ennätysajallaan 38,20.

Seiväshypyssä tehtiin isolla joukolla valtakunnan tilastojen kärkipäähän yltäviä tuloksia. Hertta Heikkisen pe:n lisäksi LU:n Juanita Kananen, 14, hyppäsi Suomen kärkituloksen 310 ja ToU:n 13-vuotiaan Joonas Monosen 310 ja LU:n 14-vuotiaan Sami Jaatisen 320 nousevat ikäluokissaan viidenneksi Suomessa.

Eero Könönen