Historiallinen painonheittokisa Niittylahdessa

KAI RÄSÄNEN KOTIKENTÄLLÄÄN MOUKARIA 72.72

Niittylahden moukaripyhättö kylpi lämpimässä kevätkesän auringossa, kun lähes 30 heittäjää eri puolilta Pohjois-Karjalaa ja muutama ulkopuoleltakin otti osaa Sepon moukarikisan nimellä käytyihin heittokarkeloihin sunnuntaina.

Paikkaa 17-vuotiaiden MM-kisoihin Tsekin Ostravaan tavoitteleva Pyhäselän Kai Räsänen oli oivalla heittotuulella, vaikka harjoitukset ovat jääneet vähiin viime kuukausina:

– Selkä on vihoitellut ja jouduin pitämään lähes kuukauden harjoittelutauon. Kunnon harjoituksia on tullut vasta muutama, joten tulokseen pitää olla tyytyväinen, kertoi Räsänen, joka on ikäluokassaan tällä hetkellä ylivoimainen ykkönen koko Suomessa.

Räsänen kiskaisi 17-sarjan voittotulokseksi lukemat 72.72, jotka jäivät puolisen metriä hänen omissa nimissään olevasta valtakunnan tämän kauden kärki- ja P-Karjalan pe-tuloksesta.

19-vuotiaiden naisten moukarin paras oli Parikkalan Urheilijoiden Mari Tiainen, joka on samoin ikäluokassaan Suomen paras heittäjä. Oma ennätys kohentui tulokseen 54.11:

– Heittoni on ollut hieman kateissa, enkä harjoituksissa ole koskaan pystynyt heittämään 52:ta metriä pitemmälle, tuumaili Mari, jota valmentaa oma isä Sakari Tiainen, joka samalla toimii myös Kai Räsäsen moukarivalmentajana.

Historiallinen painonheittokisa

Kisapaikalla käyskennelleen P-Karjalan tilastomiehen Petri Maskosen mukaan Niittylahden kentällä oli historian havinaa, sillä koskaan aiemmin ei maakunnassa ole heitetty painoa nykyvälineillä. Miesten väline painaa 15,88 ja naisten 9,08 kiloa.

Kai Räsänen uhkaili Outokummun Tero Salmelan nimissä olevaa miesten P-Karjalan pe-tulosta (17.76) lukemillaan 16.95, mutta heitti tiettävästi uuden 17-vuotiaiden SE-tuloksen. Naisten puolella Mari Tiaisen voittotulos oli samoin komea 15.58 ja kakkoseksi sijoittuneen Polvijärven Urheilijain Elisa Piipposen lukema 10.03 on uusi P-Karjalan naisten piirinennätys.

14- ja 15-vuotiaiden ikäluokissa saavutettiin muutama SM-kisoihin oikeuttava moukaritulos. Rajoja rikkoivat Juuan Urheilijoiden Tiina Repo sekä Juuan Jänteen Tomi Tuononen ja Samuli Heiskanen.

Eero Könönen