Malmijuoksun voittajissa kiintoisia nimiä

MALMIJUOKSUN VOITTAJISSA KIINTOISIA NIMIÄ

Jo perinteinen yleisurheilun ulkokauden avaus Pohjois-Karjalassa, Pyhäselän Malmijuoksu järjestetään 2007 jo 35. kerran. Näin juhlakilpailun hiljalleen lähestyessä on syytä katsella hieman menneisyyteen eli aikaisempiin menestyjiin. Malmijuoksu on järjestetty maalis-huhtikuussa, pääsiäisen ajankohdasta mukaan. Aikaisin päivä on ollut 27.3. vuosina 1978 ja 1989 ja myöhäisin 24.4. (v. 2000).

Osanottajia on ollut ensimmäisen vuoden (1973) 68:sta aina vuoden 1987 241:een. Voittajia kilpailujen eri sarjoissa on ollut tähän mennessä 295, joista 191 yli 16-vuotiaiden sarjoissa ja loput 104 sisulisäsarjoissa 9-15 vuotta.

Miesten yli 16-vuotiaiden sarjojen menestyksekkäin seura on ollut Joensuun Kataja 29:lla eri sarjojen voitollaan. Yli kymmenen voiton on päässyt myös Kiteen Urheilijat (16) ja melkein Juuan ja Tohmajärven Urheilijat (9) sekä Mutalan Riento (8). Seuraavana tilastossa onkin Pyhäselkä seitsemällä sattumallaan.

Yrjö Pesonen menestyksekkäin nimi

Miesten kilpailun menestyksekkäin nimi on Yrjö Pesonen, joka otti vuonna 2000 neljännen peräkkäisen ja kaikkiaan viidennen voittonsa. Lisäksi Yrjöllä on yksi hölkkäsarjan voitto jo vuodelta 1988. Monivuotinen maaottelujuoksija Hannu Okkola otti vuosina 1977-89 kaikkiaan neljä voittoa Vesannolle ja Kuopioon. Kolmeen voittoon ovat yltäneen Kiteen Pentti Hirvonen (81-84, lisäksi kaksi juniorivoittoa) sekä Juuan ja Nurmeksen arvokisamaratoonari Jouni Kortelainen (85-88, myös yksi juniorisarjan voitto) ja Sulkaman MM-maastoedustaja Kari Pietarinen (91-96, yksi juniorivoitto). Liperistä maailmalle lähtenyt huippumaratoonari Jukka Toivola voitti kahdesti (73 ja 75). Muita mielenkiintoisia voittonimiä ovat viimeinen suomalainen Bostonin maratonin voittaja Olavi Suomalainen (76) sekä pitkään kentillä viihtynyt Jukka Tammisuo (92).

Ikämiessarjoissakin löytyy monen voiton miehiä. Esko Mustonen otti Katajalle neljä peräkkäistä voittoa 1983-86. Mutalan Riennon Valde Piiroinen voitti kolmesti peräkkäin 1989-91. Kahden voiton miehistä (yhteensä kuusi) mielenkiintoisin on hiihtosuunnistuksen huippunimi Olavi Svanberg, joka otti Tohmajärvelle voitot 1981-82. Sisulisäsarjojen voittoja pojissa on vienyt eniten Pyhäselkä, 18. Kataja on yltänyt yhdeksään ja muille onkin jäänyt lähinnä hajavoittoja.

Valmentaja Jaakko Sivonenkin voittajana

Nuorten sarjoista löytyy lukuisia tuttuja nimiä sekä juoksijoita, joista ei aikuispuolella kuultu mitään. Voittoja ovat saaneet mm. viime kaudella maajoukkueessakin käynyt Toni Paunonen, kontiolahtelaislähtöinen maaotteluestejuoksija Markku Kyyrönen (myös veli Arto voitti) ja nykyisin PyU:n Matti Räsästä valmentava Jaakko Sivonen. Veljekset Jari ja Jani Huovinen jakoivat 14-vuotiaiden voiton 1988. Lähes kaikki nykyiset Pohjois-Karjalan kestävyysjuoksijalupaukset ovat napsineet voittoja viime vuosina.

Hölkkä-/kuntosarjoissa ovat useisiin voittoihin kyenneet mm. Kiteen Pertti Leinonen (kolme voittoa pitkällä matkalla 80-84), Juuan Jouko Marjosalmi (samoin kolme pitkällä 91-93), sekä Timberjack oy:n Harri Hyytiäinen (kolme lyhyellä matkalla 92-94, jolloin kyseinen ryhmä voitti myös joukkuekilpailut). Myöhemmän 1500 m:n suomenmestarin Jouni Variksen ainoa voitto Malmijuoksussa on yllättäen lyhyeltä matkalla 1990.

Teija Ruippo naisten voitokkain

Naisten vanhempien sarjojen menestykseimmät seurat ovat Pyhäselkä ja Kataja, kummallakin on tähän mennessä 17 voittoa. Kiteen Urheilijat on yltänyt yhdeksään voittoon. Naisten sarjojen merkittävin nimi on ollut nykyinen Pyhäselän maratoonari (voittoja myös Katajalle ja Ilomantsiin) Teija Ruippo, joka otti viime keväänä neljännen peräkkäisen ja kaikkiaan seitsemännen voittonsa naisten sarjassa. Ensimmäinen tuli jo vuonna 1979 tyttönimellä Kurvinen. Ensimmäisen voittonsa Teija oli ottanut edellisenä vuonna B-tytöissä.

Raija Holopainen (Huttunen) saavutti neljä voittoa 1985-90 (lisäksi yksi junioreissa sekä hölkkäsarjassa). Kiteen MM-maratoonari Marja Vartiainen voitti kolmesti 1982-92 (lisäksi kaksi hölkkäsarjan voittoa), samoin Mutalan Riennon ja Kaltimon Kaiun Liisa Pohjolainen 1978-81. Myös Katajan/Pyhäselän Kati Makkonen on voittanut kolmesti 1989-94.

Myöhempi aviopari saavutti voiton 1974, kun Irja Pettinen voitti naisten ja Reino Paukkonen miesten kisan. Seuraavana vuonna Irjan voittaessa hänenkin sukunimensä oli Paukkonen. Kumpikin kuului varsinkin maratonpuolella Suomen eliittiin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että Pohjois-Karjalan menestyksekkäin naiskestävyysjuoksija Pirjo Vihonen (Ståhlberg) ei koskaan osallistunut Malmijuoksuun.

Sisulisätyttöjen paras seura on ollut Pyhäselkä 12 voitollaan, Katajalla on 8 ja Kiteellä 7 menestystä. Tyttösarjoissa näkyy paljon tulevia menestyjiä mm. Hanna Okkonen, Pauliina Sormunen, Sanna Halttunen jne.

Mielenkiintoisin voittaja lienee kuitenkin 14-vuotiaiden tyttöjen vitosen ykkönen Marjo Matikainen Outokummun Partiosta. Hän on todellakin myöhempi hiihtokuningatar, joka tuolloin (v. 1979) asui Outokummussa. Samoihin aikoihin seurassa hiihti ja myös juoksi (edellisvuonna saman sarjan toinen) toinenkin tuleva maailmanmestari, eli Jaana Savolainen.

Jos lasketaan kaikkien sarjojen voitot yhteen, niin Malmijuoksun menestyksekkäin seura oli vuoteen 2000 asti Kataja, jolla oli kaikkiaan 63 voittoa eri sarjoista; Pyhäselän Urheilijat oli hyvin tuntumassa 54 voitollaan. Kiteen Urheilijoilla oli 35 voittoa. Voittaneita seuroja tai muita yhteenliittymiä oli jo yli 70:n.

Vuosien 2001-06 menestystensä perusteella järjestäjäseura Pyhäselän Urheilijat on noussut ohi Katajan voittojen määrässä. Tilanne päivitetään vuoden 2007 kilpailun jälkeen allekirjoittaneen toimesta.

Petri Maskonen