Keihäskaaret ja syrjähypyt sävyttivät isien ja äitien kisoja

Jo neljännet isien ja äitien kisat käytiin hyvissä oloissa Hammaslahden kentällä. Paikalla hauskuuttamassa toisiaan oli 4 äitiä ja 9 isää. Keihäspaikalla Jukka Kuivalainen kävi tiukan kisan Jouni Huuhon kanssa, Jukka oli parempi hienolla tuloksella 43.48, Jounin nakattua 42.82. Illan odotetuin kisa oli syrjähyppy, jossa PyU:n terävin johto oli napata kaksoisvoiton. Naisissa pj. Maija Törmänen oli pitkään syrjähypyn kuningattaren tittelissä kiinni, mutta viimeisellä kierroksella Asta Huuho teki näyttävän syrjähypyn ja meni Maijan ohi. Huuhon perheessä oli syrjähyppy hyvin hanskassa, sillä Jouni oli myös syrjähypännyt erinomaisesti. Teknisesti vaativan syrjähypyn osasi kuitenkin vpj. Kari Kalajoki, joka teki kisojen kaksi parasta syrjähyppyä. Huuhot pinkoivat vielä 400 m:n mestareiksi. Könösen Eero loisti poissaolollaan, ei kuulemma ollut saanut lupaa vaimolta syrjähyppyyn.

Ilta aloitettiin verryttelyllä, jonka ohjasi Suomen mestari Aku Kurki. Ammattimaisella otteella Aku laittoi lihakset lämpimiksi ja vetreiksi ennen ensimmäistä lajia keihäänheittoa. Naiset aloittivat keppi kädessä kisasuoritukset ja intoa oli suuresti, vähän liikaakin, kun ei meinannut viivan takana jalat pysyä. ”Ai, oliko siinä viivakin”, oli Paula Kokkosen kommentti, kun astui heittonsa yli. Kisojen tuomarit, eli juniorit olivat tiukkana, yhtään ei saanut varpaat olla yli. PyU:n puheenjohtaja Maija Törmänen oli naisten keihään valtiatar. Ensimmäisessä keihäskisassaan Maija sinkautti tulostaululle lukemat 22.13. Asta Huuho oli kakkonen, Jaana Hirvonen kolmonen ja Paula Kokkonen neljäs. Kilpasisaret neuvoivat toinen toisiaan kuinka päin keihäs piti olla kätösessä!

Miehissä nähtiin yllättävän hyviä suorituksia, myös tekniikaltaan. Voitosta käytiin tiukka kisa Jouni Huuhon ja Jukka Kuivalaisen välillä. Jukka heitti hyvällä tekniikalla 43.48 ja Jouni hiukan enempi voimalla 42.82. Kisojen päätyttyä selvisi, että Jukka olikin vanha tekijä: 10-vuotiaana oli keihäs lentänyt komeasti 36.06, joka lienee ollut Suomen kärkitulos, ilmeisesti vielä nytkin. (Tulos oli tosin syntynyt harjoituskilpailuissa, mutta mitattu virallisesti monen miehen voimin, tilastokelpoisuutta näin ei ole ). Kisan kolmas Kalevi Pölönen heitti myös hyvällä tekniikalla reilut 33 metriä. Muut miehet olivatkin sitten tyyliltään lähinnä Seppo Rädyn ja Ari Pakarisen sekoituksia. (Tuppisuu – verkkari köriläitä)

Normaalisti ei kilpailijoille saa nauraa, mutta syrjähyppypaikalla sitä tehtiin runsain mitoin. Tiukasti oli syrjähyppyjä harjoiteltu, niin makoisia syrjähyppyjä nähtiin. Varmuuden vuoksi oli lähes kaikki kisaajat jättäneet ”jostain syystä” kumppaninsa pois matkasta. Maija oli järjestänyt miehelleen vanhempainillan, Jaana oli saanut junailtua siipalleen työreissun jne. Tuomaristo oli tarkkana, ettei syrjähypyssä mikään jäsen ollut kielletyllä alueella. Myös syrjähypyn loppuhuipennuksessa vartalo ja eritoten raajat piti olla oikeassa asennossa. Hylättyjä ja vilpillisiä syrjähyppyjä nähtiinkin pimenevässä illassa. Maija toivoikin, että syrjähyppy siirrettäisiin viimeiseksi lajiksi, hämärän tulohetkeen??? Kaikki toivoivat, että Eero Könönen olisi tullut paikalle esittelemään syrjähyppytaitojaan, mutta EeKö ei saapunutkaan. Oliko EeKö ylikunnossa? Oliko EeKö unohtunut jollekin syrjähyppy harjoitusleirille ? Oliko EeKö vai EiKö ollut? Kysymykset sinkoilivat kaikkien huulilta ilmaan. Vastauskin saatiin hevosmiesten tietotoimistolta: EeKö oli mennyt kysymään vaimoltaan pari viikkoa sitten, että pääsisikö hän harjoittelemaan syrjähyppyä, ja silloin oli läjähtänyt. Kolmen viikon kotoa poistumiskieltoa oli napsahtanut kaupan päälle, kisat jäi väliin. Naisten kisan voittajaksi syrjähyppäsi Asta Huuho. Miehestään välittämättä Asta venyi loistavaan syrjähyppyyn ja voitti täpärästi Maijan. Kuulemma parikin senttiä lisää tässä lajissa on merkittävää. Jaana ja Paula kävivät myös kovan väännön keskenään, Paula kuitenkin viimeisellään teki paremman syrjähypyn kuin Jaana. Naiset paransivat suorituksiaan joka syrjähypyllä, kokemuksen karttuessa ja ujouden vähentyessä.

Miehillä oli kova ego ennen kisoja. Oli kuulemma harjoiteltu kovaa ja ahkerasti, tekniikkaakin oli hiottu tiukasti. Mutta kisatilanne on aina jännittävä. Syrjähyppyä ei noin vaan tehdäkään, kun katsomassa on 20 ihmistä ympärillä, salaa yksin tai kaksin se on paljon helpompaa. Pentti Kokkosella oli tiukin tilanne, kun vaimo oli vieressä vahtaamassa. ”En minä vaimoa ajattele ja katsele, vaan tuota edessä olevaa mäntyä, kun teen syrjähypyn”, oli Pentin lääke tulevaan ponnistukseen. Matti Putila ja Jaakko Manninen olivat selvästi ylikunnossa, niin jäykän näköistä oli poikien syrjähypyt. Kortelaisen Jukka oli taas liian veltossa kunnossa tähän lajiin, verryttely oli jäänyt tekemättä. Konkareista moninkertainen mualiman- ja olymppialaisten mestari Toivo Voutilainen näytti mallia nuoremmilleen miten tässä iässä syrjähyppy tehdään. Jukka ja Jouni kävivät taas tiukan taiston voitosta, vuoronperään miehet tekivät miehekkäitä syrjähyppyjä. Mutta, mutta, mutta…kisan musta syrjähyppääjä hallitsi hyvin lantion tekniikan, käsien hallitun liikeradan, kissamaisen pehmeän syrjähyppyalastulon ja yleisön ihannoivat katseet. Kari tuli ja pläjäytti sellaiset syrjähypyt, että naisilta polvet tutisivat ja muilta miehiltä kisakovuus lerpahti. Kyllä seurajohdolla on syrjähypyt hallinnassa. (Tosin Jukka sai sellaisen hurmoksen viimeiseen syrjähyppyyn ja olisi voittanut, ellei olisi laittanut jalkaansa kiellettyyn paikkaan, ja tuli näin armotta hylätyksi.)

Päätimme päivämme taas iloisesti juosten. Pyrähdyksistä jaloin, 400 m, oli viimeisenä voiteluna. Naiset kirmaisit baanalle tosi sähäkästi, olihan takana mukavia muistoja illan syrjähypyistä. Asta ja Maija taivalsivat matkan peräkanaa aina loppusuoralle asti, kunnes Asta joitakin pitkiä matkoja enemmän juosseena karkasi Maijalta. Jaana sinnitteli tyylikkäästi maaliin kolmantena. Miehissä Jouni oli sisuuntunut jäätyään miesten syrjähypyssä toiseksi ja etenkin Asta vaimon voittoisat syrjähypyt naisissa olivat olleet paha pala. Jouni kirmaisi ratakierroksen kuin maratoonari ja oli illan nopein. Pentti ei enää mäntyjä katsellut vaan pinkoi kakkoseksi ja loppukiritaistossa Jukka oli kolmas ennen Mattia.

Lopuksi siemaisimme nuorisotiimin keittämät kahvit ja mietimme mitähän selityksiä nyt kertoisi syrjähyppyjen varalle kotiin. Vuoden päästä uudestaan, uusin kujein, uusin lajein, toivottavasti EeKö on päässyt jo silloin pois kotiarestista. Kiitoksia kaikille tiukkapipoisille kilpaveljille ja –siskoille, toimitsijoille ja nuorisotiimille.

Kari Kalajoki

Tässä vähän tuloksiakin:

Isien ja äitien kisat 19.9.2006 Hammaslahti
sää: sopivan leppoisa (+13)

400 m miehet (käsiajanotto)
1. Jouni Huuho 1,07,8
2. Pentti Kokkonen 1,14,8
3. Jukka Kuivalainen 1,19,5
4. Matti Putila 1,19,6
5. Kari Kalajoki 1,20,8
6. Jukka Kortelainen 1,27,6
7. Kalevi Pölönen 1,29,9
8. Jaakko Manninen 1,31,2

Keihäs, miehet (800 g)
1. Jukka Kuivalainen 43.48
2. Jouni Huuho 42.82
3. Kalevi Pölönen 33.07
4. Matti Putila 31.44
5. Pentti Kokkonen 31.34
6. Kari Kalajoki 28.18
7. Jaakko Manninen 26.78

Syrjähyppy, miehet
1. Kari Kalajoki 2.17
2. Jouni Huuho 2.06
3. Jukka Kuivalainen 2.05
4. Matti Putila 1.72
5. Pentti Kokkonen 1.70
6. Kalevi Pölönen 1.70
7. Jaakko Manninen 1.68
8. Jukka Kortelainen 1.56
9. Toivo Voutilainen 1.44

400 m, naiset (käsiajanotto)
1. Asta Huuho 1,29,5
2. Maija Törmänen 1,34,3
3. Jaana Hirvonen 1,47,1

Keihäs, naiset (600 g)
1. Maija Törmänen 22.13
2. Jaana Hirvonen 17.71
3. Asta Huuho 17.49
4. Paula Kokkonen 14.82

Syrjähyppy, naiset
1. Asta Huuho 1.37
2. Maija Törmänen 1.35
3. Paula Kokkonen 1.28
4. Jaana Hirvonen 1.23

Kari