PyU taisteli Vattenfall-seuracupin voittoon

PyU taisteli Vattenfall-seuracupin voittoon

Pyhäselän Urheilijat oli mukana ainoana pohjoiskarjalaisseurana lauantaina Helsingin seudulla neljällä eri paikkakunnalla käydyissä 11-17-vuotiaiden Vattenfall-seuracupin finaaleissa, joihin oli selviytynyt piirikarsintojen perusteella 60 parasta seuraa.

Seura palasi voittajaksi viiden vuoden tauon jälkeen viemällä nimiinsä Mega- eli 5000 – 10 000 asukkaan kuntien sarjan lopulta ylivoimaisella 42 pisteen erolla ennen Kauhavan Wisaa ja IF VOMia. Tasaisen kovalla joukkueella mukana ollut Pyhäselkä voitti Karjaalla käydyssä kisassa vain kolme lajia, mutta peräti yhdeksässä PyU:n edustaja oli kakkosena ja kolmessa lajissa kolmosena. Finaalilajeja oli kaikkiaan 31.

Pyhäselkäläisten tulokset olisivat nostaneet seuran kärkipaikoille myös Tera- eli suurten kuntien ja Giga- eli keskisuurten kuntien sarjoissa, joiden mestareiksi ottelivat Nurmon Urheilijat -99 ja Oulun Pyrintö. Pienten kuntien Kilo-sarjan paras oli Kaustisen Pohjan-Veikot:

– PyU on ollut 9-vuotisen Vattenfall-seuracuphistorian menestyksekkäin seura, sillä kertaakaan se ei ole jäänyt kolmen parhaan ulkopuolelle. Voittoon pohjoiskarjalaiset ylsivät edellisen kerran vuonna 2001 ja tämänvuotinen voitto oli kaikkiaan neljäs, luetteli valtakunnan Vattenfall-päällikkö Seppo Järvelä, joka oli seuraamassa Karjaalla Mega-finaalia.

Voitto ei irronnut helpolla, sillä kymmenen lajin jälkeen seura oli vasta neljäntenä jäätyään mm. 13-vuotiaiden tyttöjen moukarissa ilman tulosta. Ensimmäisen kerran PyU nousi johtoon 21 lajin jälkeen ja ero kasvoi vahvojen 15-17-vuotiaiden esitysten ansiosta niin, että voitto oli jo varmistunut ennen päätöslajia, 16 x 60 metrin sukkulaviestiä, joka päättyi PyU:n komeaan ykkössijaan.

Ville-Pekka ja Aku ykkösiksi

Joukkueen kapteeniksi valittu 200 metrin aitojen tuore suomenmestari Ville-Pekka Kokko, 15, oli yksi venyjistä ponnistamalla 17-vuotiaiden 3-loikan voittoon tuloksella 12,25. Vahvasti esiintyi myös toinen SM-kultapoika Aku Kurki, joka pinkoi ylivoimaisesti mielimatkansa 100 metrin voittoon.

PyU:n vahvin lajiryhmä oli kestävyysjuoksu, jossa kaikki kahdeksan edustajaa sijoittuivat kuuden parhaan joukkoon. 17-vuotiaiden 800 metrillä Teemu Ruippo, 16, paransi neljällä sekunnilla ennätystään ja alitti 2.04:n rajan. Samanikäisten tyttöjen kilpailussa Pipsa Kokko, 16, juoksi ensimmäistä kertaa alle 2.25:n.

Nuorempien ikäluokkien parasta antia olivat 12-vuotiaan Marianne Pykäläisen korkeustulos 145 ja 11-vuotiaan Markus Kokkosen kuulalukema 10.49. Toni Markkanen korvasi mainiosti 17-vuotiaiden Ruotsi-ottelussa olleen Kai Räsäsen ottamalla kuulan kakkossijan tuloksella 13.01.

Kolmen parhaan joukkoon sijoittuivat edellä mainittujen lisäksi myös Simo Kahelin (600 m), Nelli Koffert (60 m), Maiju Luoto (600 m), Joona Kokkonen (keihäs), Laura Karkkulainen (2000 m), Heli Liimatta (keihäs)ja Sonja Suvanto (3-loikka).

Heti kilpailun jälkeen Pyhäselän joukkue suuntasi katseensa ensi vuoteen, joka näyttää vieläkin paremmalta: peräti 19 edustajaa 30:sta pääsee vielä vuoden kuluttua kilpailemaan samassa ikäluokassa.

Suomen Urheiluliitto palkitsi Vattenfall-voittajan komealla pokaalilla ja 850 euron palkintosekillä.

Eero Könönen

Ks. tulokset TULOSPÖRSSISTÄ