Myötätuuli vesitti Akun huippuajan

AKU KURKI PINKOI MYÖTÄTUULEEN 11,21

Pohjois-Karjalan juniorit olivat erinomaisessa vireessä lauantaina Joensuun keskuskentällä pidetyissä nuorten eliittikisoissa, jotka saatiin Joensuuhun noin 10 vuoden tauon jälkeen.

Eliittikisasarjan viides osakilpailu poti osanottajapulaa, mutta päivän aikana saavutettiin kuitenkin kolme 1000 pisteen ylitystä, joista yhden teki Tohmajärven Urheilijain keihäänheittäjä Oona Sormunen kiskaistuaan 17-sarjan voittotulokseksi 50.20.

19-vuotiaiden MM-kisojen B-rajan rikkonut Sormunen oli kisassa ylivoimainen, sillä ennakolta kovin vastustaja, Lappajärven Piritta Kärnä ei saanut heittojaan putkeen.

Hämäläinen ensi kertaa yli kuuden metrin

Liian kova myötätuuli esti ennätysaikojen syntymisen pikamatkoilla, mutta pituushypyssä suojaisan katsomorakennuksen edessä tuuli pysyi pääosin sallitun rajoissa.

Joensuun Katajan Noora Hämäläinen pinkoi 100 metrillä huippuajan 11,86, mutta myötätuulta (+2,4) oli hieman liikaa. Tulos olisi alittanut kirkkaasti myös 19-vuotiaiden MM-kisarajan 12,00 ja olisi noussut myös ikäluokan Suomen tilaston kärkeen. 1000 pisteen rajasta Hämäläinen jäi vain 0,02 sekuntia.

18-vuotias Hämäläinen sai kuitenkin tilastoihin pääsevän tuloksen, kun hän leiskautti pituutta ensimmäisen kerran yli kuusi metriä. Tulos 604 on kautta aikojen kuudes pohjoiskarjalaisen naisen kuuden metrin ylitys ja on myös ikäluokan Suomen kärkitulos:

– Juoksu oli lähes maksimi, mutta pituudessa on hieman parantamisen varaa. Polvi on viestin kaarrejuoksusta hieman hellä, mutta se ei haitannut menoa, kertoi Hämäläinen, jota myötäili valmentaja Pauli Pakarinen.

Kalevan Kisoissa Hämäläinen kilpailee sekä pituushypyssä että 100 metrillä, joista molemmista on pistesija tavoitteena.

17-vuotiaiden miesten kuulassa Kiihtelysvaaran Urheilijain 16-vuotias Aki Kuusela paransi lähes metrillä omissa nimissään ollutta pe-tulosta komeisiin lähes 18 metrin lukemiin. Turun Urheiluliiton Tuomas Laaksonen oli tilastoissa KiiU:n miestä edellä, mutta joutui taipumaan yli kahdella metrillä.

Komeita kuulakaaria pukkasivat myös 19-vuotiaiden voittajat, Ähtärin Jussi Tukeva (17.22) ja Pieksämäen Veikkojen Johanna Pulkkinen (14.48), joista Pulkkinen on jo rikkonut 19-vuotiaiden B-rajan ja jäänyt A-rajastakin (14.90) vain kahdeksan senttiä.

Partinen ja Heinä yli 1000 pisteen

Oona Sormusen lisäksi myös Simpeleen Urheilijoiden Marika Partinen pituushypyssä ja Anjalan Liiton Joona-Ville Heinä 110 metrin aidoissa rikkoivat 1000 pisteen rajan. 16-vuotias Partinen leiskautti hyväksytyissä oloissa Suomen kärkituloksen 587, mutta kärkihypyssä 605 oli liikaa myötätuulta.

Heinä alitti 110 metrin aidoissa SE-ajan selvästi, mutta tulos 13,94 ei yllä tilastoihin liian kovan myötätuulen takia. SE-tulosta 14,08 hallussaan pitävä Arttu Niinikoski kompastui aitaan kisan puolivälissä ja joutui keskeyttämään.

Myötätuuli vesitti Akun huippuajan

Pyhäselän Urheilijain vasta 15-vuotias Aku Kurki oli hurjassa vedossa 17-vuotiaiden 100 metrillä. Kakkoseksi oikeuttanut ja selvästi pe:n 11,47 alle yltänyt tulos 11,21 ei sekään yllä tilastoihin myötätuulen takia.

Oululaisen Kuivasjärven Auran Kristiina Auno juoksi 17-vuotiaiden 300 metrillä Suomen kärkiajan ja oman ennätyksensä 40,59. Jo viime vuonna Kalevan Kisoissa mukana ollut Auno on rikkonut kisarajan kolmessakin lajissa, mutta osallistuu Jyväskylässä vain 400 metrin aitoihin:

– 400 metriä ja pituushyppy menevät pahasti päällekkäin, joten keskityn viime vuoden tapaan vain aitoihin, jossa lähden parantelemaan viimevuotista viidettä sijaani.

Pohjoiskarjalaismenestystä saatiin sekä 17-vuotiaiden naisten että miesten kiekkopaikalta. Tohmajärven Katri Hirvonen kukisti yli 46 metriä tänä kesänä heittäneen Järvenpään Vuokko Rajamäen ja miesten kisassa maakuntaan herui kolmoisvoitto Aleksi Strandenin, Kai Räsäsen ja tekniikkongelmista kärsineen Aki Kuuselan voimin.

19-vuotiaiden miesten keihäässä odotettiin Katajan Lassi Etelätalolta MM-kisojen A-rajan 67.50 ylitystä, mutta tulos jäi tällä kertaa noin 63,5 metriin.

Eero Könönen