Taru, Timo, Kai ja Pipsa nuorten maaottelussa

Kai kiskaisi pe:n Savonlinnan maaottelussa

Savonlinnan Kyrönniemen kentällä käytiin perjantaina historiallinen nuorten yleisurheilumaaottelu, kun Itä-Suomi kohtasi Viron ja Pietarin 17- ja 19-vuotiaiden joukkueet. Itä-Suomen joukkueeseen oli valittu myös 15 pohjoiskarjalaisurheilijaa ja kaksi urheilijaa Heinävedeltä.

Maaottelu sai myös arvoisensa kummiurheilijat, sillä Itä-Suomesta tehtävään oli valittu Aki Parviainen, Pietarista samoin keihäsmies Aleksandr Ivanov ja Virosta itse keihään maailmanmestari Andrus Värnik.

Itä-Suomen nimekkäin urheilija oli Heinäveden Yleisurheilijoiden Aino-Maija Karvinen, joka naisten suomenmestarina oli myös maaottelussa 19-vuotiaiden seiväshypyn ykkönen.

Oonalle ja Kaille pe:t

Tohmajärven Urheilijoiden 16-vuotias Oona Sormunen oli 17-vuotiaiden keihään paras uudella P-Karjalan naistenkin pe-tuloksella 50.66.

19-vuotiaiden miesten moukariedustajana pyörähteli Pyhäselän 15-vuotias Kai Räsänen, joka paransi nyt 6 kilon pe:tä komeisiin lukuihin 56.17. Kärkeen ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia, sillä Pietarin neljä vuotta vanhemmat 70 metrin nuorukaiset miehittivät kärkisijat.

Kolmen joukkoon kiilasivat pohjoiskarjalaisista lisäksi Polvijärven Jari Räsänen 800 metrillä, Outokummun Pasi Turunen keihäässä, Katajan Noora Hämäläinen pituushypyssä ja Kiihtelysvaaran vasta 15-vuotias Aki Kuusela komealla kiekkotuloksella 51.41.

Taru juoksi kauden parhaansa

Pyhäselän Urheilijoista olivat mukana Kain lisäksi Taru Karejoki 400 metrillä, Timo Grönlund korkeushypyssä ja Pipsa Kokko 4 x 400 metrin viestissä. Taru juoksi pirteästi ja tekaisi kauden parhaansa 59,19 ja sijoittuin neljänneksi.

Ottelu käytiin perinteisessä maaotteluhengessä taistelemalla loppuun asti ja antamatta piiruakaan periksi, vaikka mittasuhteet väestön suhteen eivät olleet aivan tasapuoliset. Itä-Suomessa Savo-Karjalan alueella asuu noin 0,7 miljoonaa ihmistä, Virossa noin 1,4 miljoonaa ja Pietarissa noin 5 miljoonaa.

Naisten puolella Itä-Suomi antoi tiukan vastuksen Pietarille ja sijoittui lopulta kakkoseksi. Miesten ottelussa Pohjois-Karjalan oli jääminen jumboksi. Kokonaisottelun järjestys oli Pietari, Viro ja Itä-Suomi.

Eero Könönen