Kai ja Pipsa päätöspäivän SM-mitalistit

Kai ja Pipsa päätöspäivän mitalistit

Pohjois-Karjalan kultajuhlat jatkuivat 14-15-vuotiaiden SM-kisoissa Raahessa. Henkilökohtaiseen mestaruuteen ylsi päätöspäivänä kolme urheilijaa, kun Pyhäselän Kai Räsänen oli odotettu 15-sarjan pituushypyn, Ilomantsin Sini Turpeinen 2000 metrin ja Kiihtelysvaaran Urheilijain Aki Kuusela kiekon ykkönen.

Kai Räsäsellä on yksi harvinaisimmista lajivalikoimista. Perjantain moukarivoitto vaihtui päätöspäivän ylivoimaiseen pituusvoittoon tuloksella 645. Räsänen on kokeilemassa tänä syksynä myös 10-ottelua 17-vuotiaiden SM-kisoissa ja saattaa yllättää kaksi vuotta vanhemmat kisatoverinsa. PyU sai pituudesta myös joukkuepronssia, kun Räsäsen parina Ville Korhonen hyppäsi tuloksen 489.

Riemukkaimpia hetkiä vietettiin kiekkopaikalla, kun Pohjois-Karjala kahmi 15-vuotiaista peräti kolme mitalia. Kiihtelysvaaran Urheilijain kirkkain yleisurheilulupaus Aki Kuusela oli ylivoimainen mestari valtakunnan kaikkien aikojen neljänneksi yltävällä pe-tuloksella 64.54.

Myös Katajan Aleksi Stranden heitti mainiosti: lauantain kuulan viides sija vaihtui nyt hienoon pronssiin omalla ennätyksellä 57.52. Stranden ohitti viimeisellään siihen saakka kolmantena olleen Severi Uusitalon kolmella sentillä. Maakunnan menestystä täydensi Kiihtelysvaaran Urheilijain joukkuekulta Kuuselan ja Kalle Kauppisen tuomana.

Ilomantsin Sini Turpeinen juoksi 2000 metrin ykköseksi tiukassa loppukamppailussa Forssan Sanni Klemelän kanssa. Voitto heltisi lopulta 0,14 sekunnin turvin. Näin ilomantsilainen uusi viimevuotisen mestaruutensa ajalla 7.01,54.

Pronssit Pennaselle ja Hirvoselle

Juuan Urheilijat sai jo toisen SM-mitalinsa, kun lauantain Markku Hiltusen keihäshopean jatkeeksi Oskari Pennanen juoksi 14-vuotiaiden 2000 metrin pronssia ajalla 6.24,55.

Mitali herui myös Tohmajärven Urheilijoille. Viime vuoden suomenmestari Katri Hirvonen joutui tyytymään 15-vuotiaiden pronssiin tuloksella 36.15. Kauden kärki, yli 39 metriä olisi riittänyt voittoon, sillä ykkönen Greta-Sofia Kallio jäi alle 38 metriin. Pohjois-Karjalan menestystä täydensi Pyhäselän Hanne Purmonen (34.53) omalla ennätyksellään ja viidennellä sijallaan.

Päätöspäivän seitsemännen henkilökohtaisen mitalin Pohjois-Karjalaan toi Pyhäselän 15-vuotias Pipsa Kokko, joka taisteli edellisvuoden tapaan 300 metrin pronssille huipputasaisessa maaliviivakamppailussa omalla ennätyksellään 42,11. Hopea jäi kymmenyksen päähän.

Lassi Etelätalolle yllätyspronssia
17-vuotiaiden kisojen yksi suurimmista yllättäjistä oli Joensuun Katajan pitkänhuiskea Lassi Etelätalo, joka sinkautti uuden komean keihäsennätyksensä 67.74 ja nousi tilastojen kuudennelta sijalta pronssille. Kärki oli kova, sillä Pielaveden Sami Tossavainen kiskaisi lukemat 74.24.

Naisten 100 metrillä Katajan Noora Hämäläinen oli välierien paras ja juoksi hyväksytyissä oloissa kesän parhaansa 12,31. Finaalissa vastus tiukkeni ja hänen oli tyytyminen viidenteen sijaan ajalla 12,49. Voittoon pinkoi Korson Kaiun Aino Lippu ajalla 12,14.

Pisteille kuudenneksi ylsi myös Pyhäselän Anna Tiitinen, joka paransi alkueräsijoitustaan kahdella ja juoksi ajan 2.24,78. Mitaliin olisi vaadittu kuutisen sekuntia kovempi aika.

19-vuotiaiden kisoista Lappeenrannasta ei herunut päätöspäivänä kuin yksi pistesija. Pyhäselän kiekkojoukkue Olli Rouvinen – Anssi Liimatta kiskaisi viidenneksi. Rouvisen reilu 38-metrinen ei riittänyt aivan finaalipaikkaan.

Heinäveden Yleisurheilijoiden Joonas Luostarinen ylsi viimeiselle pistesijalle juoksemalla 2000 metrin esteissä ajan 6.23,71. Päätöspäivänä hän oli vielä 5000 metrin seitsemäs. Polvijärven Vauhdin Jukka Hassinen ponnisti korkeuden kahdeksanneksi samalla tuloksella 190 kuin sijoille 5-7 yltäneet pojat.

Heinäveden kirkkain yleisurheilutähti, nuorten EM-kisoissakin hypännyt Aino-Maija Karvinen jäi seipäässä ilman tulosta ja näin odotettu mestaruus vaihtui kyyneliin.

oivanen ja Ikonen 22-vuotiaiden mitaleille

22-vuotiaiden kisoista Ikaalisista herui päätöspäivänä yksi hopea ja yksi pronssi. Juuan Jänteen 21-vuotias Viljo Toivanen palasi monen vuoden hiljaiselon jälkeen komeaan hopeakantaan, kun keihäs lensi omaan ennätykseen 73.02. Vammat ovat sotkeneet lahjakkaan heittäjän kehitystä, mutta nyt näyttää taas paremmalta. Nurmeksen Juha Pääkkönen ja PyU:n Sami Tuononen heittivät viimeisille pistesijoille.

Korkeuden pronssille hyppäsi Lieksan Urheilijain Ilona Ikonen ennätystään hipovalla tuloksella 169. Voittajaksi ponnisti Kokkolan Jonna Anias kymmenen senttiä paremmalla tuloksella.

Pyhäselän Urheilijain Matti Räsänen taivalsi 5000 metrin neloseksi kauden parhaallaan 15.10,26. Kärkisijat eivät jääneet kauaksi, sillä voittaja Arto Aalto juoksi ajan 15.05,54 ja pronssimies Henri Manninen vain reilun sekunnin Räsästä nopeammin.

Joensuun Katajan Mika Purmonen kolmiloikkasi kesän parhaansa ja sijoittui 7:nneksi tuloksella 14.29. Voittoon pomppi Rasmus Latvala erinomaisella tuloksella 15.31.

Kaikkien aikojen mitalisaalis Raahesta

Pohjois-Karjala keräsi 14-15-vuotiaiden kisoista kaikkien aikojen menestyksen. Henkilökohtaisia mitaleja kertyi peräti 17 ja pisteitä epävirallisen laskelman mukaan 163. Edelliset ennätykset 14 mitalia ja 161 pistettä olivat viime vuodelta. Lisäksi maakuntaan herui yhdeksän joukkuemitalia.

Seuroista Pyhäselän Urheilijat sijoittui Turun Urheiluliiton ja Helsingin Kisa-Veikkojen jälkeen kolmanneksi pistein 71. Paljon pisteitä keräsivät myös Joensuun Kataja (37) ja Kiihtelysvaaran Urheilijat (27).

17-vuotiaiden kisoista SM-pisteitä keräsi eniten Joensuun Kataja yhteensä 18, ToU:lle kertyi 3 ja PyU:lle yksi piste. 19-vuotiaissa paras oli PyU 25 pisteellä, OkuP keräsi 3 ja PoU 2 pistettä. 22-vuotiaissa Pyhäselkään kertyi 15, JuJä:lle 7, LU:lle 6 sekä JoKa:lle ja NuSe:lle 2 pistettä.

Pohjois-Karjalan kokonaispistesaalis 17-22-vuotiaiden kisoista oli muutamaan edellisvuoteen nähden vaisuhko 84.

Eero Könönen