Jaana, Aku ja kaksi joukkuetta SM-kultaan

Jaana, Aku ja kaksi joukkuetta SM-kultaan

Kalevan Kisoissakin pronssia kävellyt Jaana Eskelinen jatkoi hyviä esityksiään lauantaina alkaneissa 22-vuotiaiden SM-kisoissa Ikaalisissa. 20-vuotias Pyhäselän kävelijä jätti muut jo alkumatkasta ja teki oman 5000 metrin ennätyksensä 25.22,27. Tilastoykkösenä matkaan lähtenyt Jalasjärven Marika Ojanperä jäi Eskelisestä jo 47 sekuntia.

SM-kulta tuo Eskeliselle myös edustustehtävän, sillä hän pääsee mukaan 20-vuotiaiden maaotteluun Ruotsiin. Menestystä Pohjois-Karjalan herui myös naisten 1500 metriltä, kun PoU:n Annina Walling (1500 m) ylsi seitsemänneksi.

PyU:lle kaksi joukkuekultaa 19-vuotiaista

Pyhäselän Urheilijain naisten kiekkojoukkue Inka Räsänen – Marjo Kauhanen heitti SM-kultaa 19-vuotiaiden kisoissa Lappeenrannassa. Lisäksi Räsänen kiskaisi omalla ennätyksellään 37.19 henkilökohtaisen kisan neljänneksi. Kultaa Pyhäselkään tuli myös miesten keihäästä, kun Anssi Liimatta – Olli Rouvinen sinkautti kärkeen. Henkilökohtaisessa kisassa Outokummun Partion Pasi Turunen sijoittui kuudenneksi tuloksella 62.65 ja Liimatta oli seitsemäs (61.57).

Kolmas SM-mitali, hopeinen, heltisi pyhäselkäläisille miesten joukkuekorkeudesta Eero ja Timo Grönlundin voimin yhteistuloksella 340.

Naisten 400 metrin kisassa PyU:n Taru Karejoki sijoittui kuudenneksi ajalla 60,00. Viimeisenä päivänä hän juoksee vielä päälajissaan 200 metrillä. Outokummun Marja-Leena Kurki oli mukana 3000 metrillä, mutta jäi niukasti pistesijojen ulkopuolelle, seitsemänneksi.

Noora Hämäläiselle pituushopeaa

17-vuotiaiden SM-kisojen ainoaksi kärkipään sijoitukseksi jäi Joensuun Katajan Noora Hämäläisen pituushopea tuloksella 570. Edellisenä päivänä aidoissa kaatunut Hämäläinen oli neljän kierroksen jälkeen vasta seitsemäntenä, mutta onnistui mainiosti viidennellään. Vielä viimeisellä hän hyppäsi hyväksytyissä oloissa tuloksen 556.

Päivän päätteeksi juostuissa 800 metrin alkuerissä Pyhäselän Anna Tiitinen selviytyi kauden parhaallaan 2.23,76 sunnuntaiseen finaaliin. Ilomantsin Urheilijain poikakolmikosta parhaiten alkuerissä juoksi Aleksi Ikonen, jonka aika 2.02,93 ei kuitenkaan riittänyt finaaliin.

Aku Kurki kaksoismestariksi

PyU näytti pikajuoksuvoimaansa Raahessa pidettävien 14-15-vuotiaiden SM-kisojen toisena päivänä. Aku Kurki jatkoi hyviä esityksiään nappaamalla kultaa 14-vuotiaiden huipputasaisessa 100 metrin kisassa ajalla 12,30. Kurjesta tuli yksi kisojen kaksoismestareista, sillä avauspäivänä hän oli voittanut 200 metrin aidat ja palkittiin päivän parhaana poikaurheilijana yhdessä Kai Räsäsen kanssa:

– Vastatuulta oli 2,7 metriä sekunnissa, joten aika ei ollut paras mahdollinen. Sain huonon lähdön, mutta onnistuin lopussa puristamaan voittoon, kertoi sadasosan erolla ykköseksi juossut Kurki.

Ensimmäisenä päivänä 200 metrin aidoissa kaatunut Ville-Pekka Kokko sai balsamia haavoihinsa ottamalla hopeaa 80 metrin aidoista omalla ennätyksellä ja Pohjois-Karjalan 14-vuotiaiden pe-tuloksella 11,66. Sisko Pipsa Kokko sijoittui 15-vuotiaiden tiukassa 100 metrin finaalissa neljänneksi ajalla 13,03.

Juuan Urheilijoiden ensimmäinen SM-mitali

15-vuotiaiden poikien keihäässä Pohjois-Karjala keräsi jättipotin, kun Juuan Urheilijoiden Markku Hiltunen (65.11) ja Katajan Alec Hellström (62.31) nappasivat hopeaa ja pronssia. Joukkuekisassa Kataja sijoittui lisäksi pronssille Hellströmin ja Aleksandr Grekovin voimin. Hiltusen saavuttama hopea on JuuU:n kaikkien aikojen ensimmäinen SM-mitali.

Heittolajit olivat vahvoja lauantaina, sillä 15-vuotiaiden kuulassa Kiihtelysvaaran Urheilijain Aki Kuusela pukkasi hopeaa komealla pe-tuloksella 18.67 ja Joensuun Kataja joukkueella Aleksi Stranden – Aleksandr Grekov nappasi joukkuekultaa. Kumpikin Katajan pojista työnsi hienosti yli 16 metriä. Pohjois-Karjalan menestystä täydensi Kiihtelysvaaran Urheilijain joukkuepronssi Kuuselan ja Kalle Kauppisen tuomana.

Tilastoykkösenä 14-vuotiaiden keihääseen ja kakkosena 3-loikkaan lähtenyt Katajan Joni Savimäki joutui kilpailemaan lajeissaan samanaikaisesti, mikä heikensi tulostahtia. Keihään viides (49.84) ja kolmiloikan seitsemäs sija (11.71) eivät tyydyttäneet mitaleita hakemaan lähtenyttä Savimäkeä.

Sini Turpeinen taas mitalikantaan

Vuosi sitten sekä 800 että 2000 metrin SM-kultaa voittanut Sini Turpeinen joutui tyytymään tänä vuonna himmeämpiin mitaleihin. Lauantain 800 metriltä Ilomantsin Urheilijain tyttö otti 15-vuotiaiden pronssia ajalla 2.22,22. Haminan Kaisa Tyni vei kultaa vajaat kolme sekuntia kovemmalla ajalla. Turpeisen päämatka 2000 metriä on sunnuntaina.

Myös 14-vuotiaiden poikien kuulasta herui mitali Pohjois-Karjalaan, kun Pyhäselän Toni Markkanen ja Jani Asikainen työnsivät pronssia. Henkilökohtaisessa kisassa Markkanen oli seitsemäs omalla ennätyksellään 12.85. Seitsemännen sijan otti myös Juuan Urheilijoiden Oskari Pennanen, joka juoksi 800 metrillä ennätyksensä 2.13,43.

Eero Könönen