Isit ja äidit ennätyskunnossa, Könönen taas vilpinteossa

Isit ja äidit ennätyskunnossa

Peräti 22 isiä ja äitiä oli urheilemassa terveydellään perinteisissä isien ja äitien kisoissa Hammaslahdessa. Kisoihin oli tilattu upea sää ja upea tunnelma, näin myös oli. Tulostaso oli mahtava, kaikki tekivät omia ennätyksiä (PB) ja kauden parhaimpia tuloksia (SB). Suomen tilastossa peräti sijalle 172 pomppasi saappaanheitossa Jukka ”kumppari” Karjalainen ja korkeudessa Timo ”kenkuru” Tervala loikki 155 cm. Könösen Eero, tuo viimevuoden vilpintekijä, oli taas keksinyt uusia metkuja, jotka eivät nyt toimineet.

Kiekko lensi tai sitten ei

Alun tehosirkuitin jälkeen oli 1. lajina kiekonheitto. Onpa hyvä, että kiekkoringin ympärillä on suojaverkko. Kiekot ihmeellisesti menivät sinne sun tänne ja kisaajat onnistuivat rikkomaan peräti 3 Väisäsen Reijon Videokameraa ja kaksi digikameraa, mies kun oli vakuutusrahojen toivossa kuvaamassa verkon sisäpuolella. Kisan ennakkosuosikki Jaana ”kiekko” Kalajoki oli hurjan maineensa veroinen ja kiskaisi peräti 18.15 (PB, SB, KKK, FBI, CIA). Toiseksi nakkasi pj Maija Törmänen häviten voittajalle vain 60 cm. Kisan kolmas oli Anne Karjalainen omalla ennätyksellä 16.54.

Könönen aloitti vilpin teon heti kättelyssä. Eero kävi ennen heittojaan vessassa piikittämässä peräti 7 kertaa takapuoleen kortisonia, oli kuulemma lääkärileikissä vaimon kanssa tullut paikat kipeiksi. Selvästi takapuoli doobattuna Eekö nakkasi 29.88 ja voitti kisan. Tuloksen perään voitaisiin kyllä laittaa d alkuista. Kolmanneksi pisimmän kaaren sinkautti Sauli Törmänen 22.53. Mainittakoon, että Mika ”jumbo” Juvonenkin teki PB:t 14.75.

Korkeudessa dramatiikkaa

Itkuun ja valitukseen päättyi Juha Karkkulaisen korkeuskisa. Ennätystä (PB) ei tullut mutta onneksi tuli itku. Tulos tasan kokonaista 1,0 metriä oli Jussille liian vähän, tavoitteena oli ollut oman ennätyksen 1,05 m:n rikkominen. Toinen epäonninen oli Jaakko Manninen. Vanhalla kierähdystyylillä hypännyt Jaska joutuu kisan jälkeen käymään äidin luona tarkastuksessa, niin lähellä oli moni hyppy, yksi liian lähellä, siis ylipääsyä.

Kisan tilastoykkönen, Ketsuntuvan kadun ennätysmies, Sauli Törmänen kohtasi voittajansa. Mustahevonen Timo ”kenkuru” Tervala täräytti yli peräti 155 ja Sauli oli lyötyä Maijaa. Saulin tulos 150 oli kuitenkin miehen SB. Kisan kolmonen oli Jukka ”patja” Karjalainen, joka kaikki tiputuksen laittoi patjojen syyksi ja pääsi näin 130. Näin Kari ”kärsijä” Kalajoki jäi ulos mitaleilta neljänneksi.

Naisissa Maija Törmänen oli sisuuntunut kiekkokisan jälkeen. Kuulemma voimakas sivutuuli oli vienyt kiekot verkkoon ja lisäksi verkko oli aivan väärässä paikassa, sivuilla. Sisuuntuneena Maija leiskautti 110. Samaan ylsivät myös, Tuulevi Pykäläinen, Päivi Tervala ja Anne Karjalainen. Tuulevi oli tyttärensä Mariannen mukaan harjoitellut kotona olohuoneessa lajia sohvalle flopaten. Sohva oli mennyt siihen kuntoon, että oli asiaa Askoon.

Saappaat lensivät, Könönen jäi kiinni

Pyhäselän mestaruuksista kamppailtiin saappaan heitossa. Suomen saappaanheittoliiton virallisten sääntöjen mukaan miehillä oli käytössä kumikenkä koko 43, jolla paino 1,0 kg. Naisten kumppari oli kokoa 38 ja painoa 750 g. Naisissa päivän mielenkiintoisimman heiton teki Jaana ”bumerangi” Hirvonen. Australialaisia geenejä omaava Jaana nimittäin sai saappaan palaamaan takaisin ja jopa heittoviivan taakse, tulos – 3,45 m. Toinen Jaana taas antoi miehellensä kenkää, kajauttamalla tätä kaksi kertaa päin näköä. Pisimmälle kumpparia nakkasi Anne Karjalainen 16.54. Toiseksi taisteli Tuulevi Pykäläinen 16.39 (W). Tuulevin tulos oli ns. tuulitulos, nimikin tähän jo viittasi.

Päivän komeimman kaaren sinkautti Jukka ”kumppari” Karjalainen peräti 31.30. Lienee Pohjois-Karjalan piirinennätys. Tulos on C-luokka ja oikeuttaa peräti Suomen tilastossa sijalle 172. Suomen tilaston ykkösenä on Heinolan Iskun Pasi Kuusinen tuloksella 58.58.Toiseksi täräytti voimasanojen siivittämänä Timo Tervala 27.49 ja yllätyspronssia nappasi Anssi Vepsäläinen 22.48.

Eero Könönen jouduttiin tiskaamaan. Eekön saappaasta löydettiin nimittäin kauko-ohjattava lentokone. Harmittavasti Eeron saapas lensi lisäksi neljä kertaa ohi sektoreiden ja syykin selvisi poliisitutkimuksissa. Saappaassa ollutta lentokonetta oli ohjaillut Eeron tytär Karla miten sattuu joistikkiä käyttäen. Ennakkotreenaus ei onnistunut vaan käry kävi. Hyi hyi EEKÖ. Mitähän muuten Karjalaisen pariskunta tekee kotona, kun molemmat voittivat sarjansa?

Törmäset tyrmäsivät toiset 800 m:llä

Illan kohokohta ja odotetuin laji oli 800 m. Törmäset olivat saaneet jostakin etukäteen tietoonsa tämän lajin ja olivat selvästi harjoitelleet etukäteen. Ilmeisesti allekirjoittaneen perheessä on desantti. Sauli näytti muille kantapäitään ja kipitti vaivattomasti voittoon ajalla 2.38.1 (SB).

Mika ”jumbo” Juvonen näytti toisille, ettei hän joka lajissa ole rupusakissa ja taivalsi kakkoseksi aikaan 2.52.4 (PB). Pentti Kokkonen jäi niukasti pronssille 0.7 sekuntia Mikasta. Naisissa Maija Törmänen oli meno päällä. Maileri-Maija pysäytti tulostaulun kellon aikaan 3.36.5. Anne Karjalainen oli toinen ja Tuulevi Pykäläinen kolmas. Jaanat tulivat käsikädessä maaliin, kuin siskokset.

Sairaslomille mars mars!

Kolottaa, kivistää, ahistaa, huippaa, hapottaa, tässä iloisia kommentteja kisan jälkeen. Kahvittelun päätteeksi kukin mietti mitenkähän pitkän sairasloman tänä vuonna saisi. Mielenkiintoisimman selityksen antanee lääkärille Vesa Hirvonen, joka heitti kumisaappaalla itseään päähän. ”Ai, että isien ja äitien kisoissa”, kysyy lääkäri varmasti Vesalta. Seuraavaksi paikalle saapuukin kaksi valkotakkista miestä…

Ps. Ensi vuonna lajeina on mm. Jaakko Ojaniemen laji.

Kari Kalajoki