Kaille viisi pm-kultaa, Jaana flunssaisenakin A-luokkaan

Kaille viisi pm-kultaa, Jaana flunssaisenakin A-luokkaan

17-19-vuotiaiden Pohjois-Karjalan pm-yleisurheilukisat saatiin päätökseen Outokummun Matovaaran kentällä torstai-iltana aurinkoisen lämpimässä säässä. Samassa yhteydessä ratkaistiin ratakävelyjen piirinmestaruudet myös miesten ja naisten sarjoissa. Tuore Kalevan Kisojen pronssimitalisti Jaana Eskelinen, 20, kävi ottamassa vauhtia ikäluokkansa SM-kisoihin tekemällä flunssaisenakin reilun naisten A-luokan tuloksen 25.44,06.

Eskelisen kävely oli viimeiseen asti vaakalaudalla, sillä kova flunssa ja sen mukana tukkoinen olo olivat riskinä kisoihin osallistumiselle:

– En uskaltanut kävellä edes hengästymiseen asti, koska silloin paikat olisivat menneet aivan tukkoon ja samalla olisi saattanut vaarantua kauden tärkeimpään kilpailuun eli 22-vuotiaiden SM-kisaan osallistuminen, Pyhäselän Urheilijoita edustava Eskelinen selvitti.

Kävelyt ilman tuomareita

Järjestelyiltään muuten hyvin sujuneihin pm-kisoihin toivat miinuksen kävelykisan järjestelyt. Kävelyt vietiin läpi ilman tuomareita, mikä sääntöjen mukaan ei ole mahdollista:

– Olisimme tulleet tuomaroimaan, jos olisi kysytty mukaan. Pohjois-Karjalassa ei taida tällä hetkellä olla tuomareita juuri muualla kuin Pyhäselässä, ja silloin heitä on myös kysyttävä mukaan. Ilman tuomareita kilpailun olisi voinut viedä läpi vaikka juoksemalla, Pokaryn kävelyvastaava Ari Alsio ihmetteli.

Eskelisen lisäksi kävelyn A-luokkaan ylsi myös Kiteen Urheilijain 14-vuotias Elisa Neuvonen, joka voitti ylivoimaisesti 17-vuotiaiden naisten sarjan ajalla 16.29,27. Miesten mestaruuden käveli tuttuun tapaan Joensuun Yrityksen Jari Vatanen, 48, ikäluokkaansa erinomaisella ajalla 25.31,02.

Räsäset kultarohmuina

15-vuotiaasta Kai Räsäsestä tuli kisojen menestynein urheilija viidellä mestaruudella ja neljällä A-luokan tuloksella. Päätöspäivänä hän juoksi aluksi 17-vuotiaiden 110 m:n aitojen voittoon uudella pe-ajalla 15,64 ja otti toisen voittonsa 300 m:ltä tuloksella 37,76. Kiekonheitossa hän jäi kakkoseksi, kun samanikäinen Kiihtelysvaaran Urheilijain Aki Kuusela oli niukasti parempi lukemin 45.30-44.33.

Räsäsen perheeseen herui kultaa ja kunniaa, sillä Kain sisko Inka Räsänen voitti 19-vuotiaiden naisten sarjassa neljä lajia.

Kolmen voiton urheilijoita kahden päivän aikana olivat PyU:n Timo Grönlund (18), Tohmajärven Oona Sormunen (16), Katajan Noora Hämäläinen (17) ja PyU:n Marjo Kauhanen (19). Oona, Noora ja Marjo tekivät myös kisapäivien tasokkaimpia tuloksia, sillä kaikissa kolmessa lajissa syntyivät A-luokat.

Kaikkiaan A-luokkia eli SM-kisoihin oikeuttavia 17-19-vuotiaiden tuloksia tehtiin kahden päivän aikana kävelyt mukaan lukien yhteensä 30.

Seuraluokittelu ratkesi

Tämän vuoden seuraluokittelu ratkesi Outokummun kisan perusteella, sillä Pyhäselän Urheilijat keräsi ennätykselliset 227 pistettä ja on varmistanut jo tässä vaiheessa superluokan paikkansa ja kärkisijansa. Pm-kisojen toiseksi paras seura oli Polvijärven Urheilijat pistein 58 ja kolmas Joensuun Kataja lukemin 37.

Koko kauden seuraluokittelupisteitä PyU on kerännyt 492,5, Kataja 249, PoU 145 ja neljäntenä oleva Ilomantsin Urheilijat 78. Jäljällä ovat vielä Helsingin MM-kisat, neljän ikäluokan SM-kisat sekä pm-kympit.

Eero Könönen