Reetta ja Helena pukkasivat A-luokkaan pm-kisoissa

REETTA JA HELENA PUKKASIVAT A-LUOKKAAN PM-KISOISSA

A-luokan tulokset olivat vähissä tiistaina alkaneissa miesten ja naisten Pohjois-Karjalan pm-yleisurheilukisoissa helteisellä Joensuun keskuskentällä. Maakunnan lähes koko terävimmän kärjen puuttuessa kisoissa saavutettiin vain kolme A-luokan eli Kalevan Kisoihin oikeuttavaa tulosta.

KiiU:n Anssi Turunen pyyhälsi 400 metrin aidat aikaan 54,84 ja PyU:n kuulanaiset Reetta Laitinen ja Helena Puhakka pukkasivat tulokset 13.49 ja 12.60.

Pituushyppy on tällä hetkellä Pohjois-Karjalan kovatasoisin naisten laji. Joensuun Katajan yli kuusi metriä ponkaisseet hyppääjät loistivat kuitenkin poissaolollaan. Natalia Kilpeläistä ei ole nähty pm-kisoissa sitten 1990-luvun lopun, Maija Kovalainen palautteli vielä ottelurasituksestaan ja Jaana Kontturilla oli jalkaongelmia:

– Jämsän hyppykarnevaaleilla ponnistavan jalan kantapää kipeytyi ja se tarvitsee nyt lepoa. Toivottavasti jalka ehtii parantua Kalevan Kisoihin mennessä, Kontturi harmitteli kentän laidalla.

Reetta Laitinen, 24, on palaamassa kilpakentille vuoden hiljaiselon jälkeen. Huolimatta reilusta kuulan A-luokasta ja Suomen tilaston 8. sijalle nousseesta tuloksesta Laitinen aikoo osallistua Kalevan Kisoissa vain kiekkoon. Toinen PyU:n A-luokkalainen Helena Puhakka sitä vastoin osallistuu Kalevan Kisojen kuulaan tavoitteenaan vihdoinkin rikkoa 13 metrin raja.

Turusen soolojuoksu 400 metrin aidoissa

KiiU:n Anssi Turunen on yksinäinen susi pohjoiskarjalaisessa miesten aitajuoksussa. Eroa venähti pm-kisan kakkoseksi juosseeseen Timo Grönlundiin kymmenisen sekuntia:

– Minulla on ollut flunssaa, enkä ole päässyt harjoittelemaan aivan täysipainoisesti. Tähtäin on kuitenkin tänäkin vuonna Kalevan Kisojen finaaliin, kertoi Turunen, joka juoksee toisena kilpailupäivänä vielä 400 metrin sileän.

Lieksan Urheilijain Anssi Vänskä, 23, voitti korkeushypyn hyvällä tuloksella 196. Edellisen kerran hän ponnisti korkeammalta 19-vuotiaana vuonna 2001 hypättyään SM-mitaleille:

– Olen tehnyt hyviä hyppyjä harjoituksissa ja lähdinkin tosimielellä hakemaan Kalevan Kisa –rajaa eli kahta metriä. Tänä vuonna kisamatka jää kuitenkin haaveeksi, Vänskä selvitti.

Sormuselle moukarin pe-tulos

Naisten moukarissa käytiin kovaa kamppailua Tohmajärven 16-vuotiaan Oona Sormusen ja karnevaaleilla naisten SM-rajan selvittäneen Parikkalan Mari Tiaisen kesken. Sormunen oli tällä kertaa parempi uudella Pohjois-Karjalan pe-tuloksella 47.93:

– Ei ollut missään tapauksessa vielä teknisesti hyvä heitto. Kalevan Kisoihin pääsisin keihääseen, mutta jätän vielä nuo aikuisten kisat väliin.

Miesten kuula oli pohjoiskarjalaisittain mainio kilpailu, jonka voittajaksi selviytyi Joensuun Katajan Teemu Olli tuloksella 14.49. Hopealle pukkasi ilman vauhtia PyU:n Timo Tarvainen (13.61) ja pronssia otti Katajan Timo Sinervo (12.88) niukasti ennen KiiU:n 15-vuotiasta Aki Kuuselaa (12.85), joka on työntänyt tällä kaudella oman sarjansa 4-kiloista lähes 18 metriä.

Tarulle ja Janille pm-kultaa

PyU:n voittajiksi selviytyivät Reetta Laitisen lisäksi Jani Hyttinen pituushypyssä ja Taru Karejoki 200 metrillä. Taru ei ollut tyytyväinen aikaansa, vaikka selän takana puhalteli reipas 2,2 sekuntimetrin vastatuuli:

– Ei vain juoksu vielä kulje. Jätän Kalevan Kisat väliin ja alan keskittyä oman ikäsarjani SM-kisoihin, Taru harmitteli.

Yksi PyU:n yllättäjistä oli moukarinheiton kakkoseksi B-luokan tuloksella 43.25 pyörähdellyt 23-vuotias Katja Parviainen, joka palasi kilpakentille vuoden tauon jälkeen.

Toisen kilpailupäivän yksi kiintoisimmista lajeista on naisten kiekonheitto, jossa Katajan Anita Hietalahti lähtee tavoittelemaan kauden kotimaista kärkitulosta.

Eero Könönen