Pyhäselän heitto-hyppykarnevaaleissa hurja tulostaso

AKI KUUSELA JA OONA SORMUNEN MURSKASIVAT ENNÄTYKSIÄ

Pyhäselän neljännet heitto-hyppykarnevaalit huipentuivat sunnuntaina Hammaslahden kentällä koviin piirin ennätyksiin ja tasokkaisiin kilpailuihin. Osanottoja kertyi kahden päivän aikana lähes 400 ja esimerkiksi keihäänheitossa oli sunnuntaina 83 ja kuulassa 86 osanottajaa. Toisen päivän parasta tulosantia olivat Kiihtelysvaaran Aki Kuuselan (kuula) ja Tohmajärven Oona Sormusen (keihäs) komeat uudet pe-lukemat.

Miesten keihäänheittoon odotettiin mukaan Aki Parviaista metsästämään 80 metrin rajapyykkiä. Aki kuitenkin sairastui, mutta mukana oli silti kymmenen heittäjää. Voittoon kiskaisi Parikkalan Urheilijoiden 23-vuotias Petri Matikainen omalla ennätyksellään ja Kalevan Kisoihin oikeuttavalla tuloksella 73.41:

-Pari vuotta olen vasta keihästä viskonut. Valmentajaa minulla ei ole, mutta Tammisen Aulis on antanut neuvoja. Tänä kesänä takana on ainoastaan kaksi kunnollista heittoharjoitusta, Matikainen kertoi.

Kalevan Kisojen finaalissa mukana ollut 78 metrin mies Marko Kantanen lopetti selkävaivojen takia kisan kolmeen kierrokseen ja joutui tyytymään vaatimattomaan 71 metrin tulokseen. Pohjois-Karjalan heittäjistä paras oli Lieksan Jari Timonen, joka sijoittui kolmanneksi hieman yli 68 metrin heitolla.

32-vuotias ennätys rikkoutui

Jo oli aikakin rikkoa Lieksan Urheilijoiden Jussi Nykäsen vuonna 1972 tehty 14-vuotiaiden kuulaennätys. Uusi ennätys oli hilkulla jo Aki Kuuselan ensimmäisellä työnnöllä, joka kantoi tulokseen 16.41, mutta vasta viimeisellä rävähti, kun KiiU:n nuorukainen pukkasi neljän kilon rautapallon tulokseen 17.25.

Kuulakisa oli tasokkaampi kuin SM-kisoissa, sillä mitaleille ei riittänyt edes 14,5 metrin tulos. SM-kisoissa neljänneksi työntänyt PoU:n Aleksi Stranden (14.56) joutui tyytymään samaan sijoitukseen myös Pyhäselässä, kun edelle pukkasivat PyU:n Kai Räsänen (14.81) ja Kajaanin Kipinän Marko Koskelo (14.61).

Myös 15-vuotias Oona Sormunen rikkoi vanhan ennätyksen, kun keihäs kaartoi uusiin ennätyslukuihin 49.09. Oona heitti peräti kolme heittoaan yli entisen, PyU:n Jenni Räsäsen yhdeksän vuotta vanhan pe-tuloksen 47.23. Tyttöjen kisa oli kovatasoinen, sillä myös Outokummun Mari Ingerttilä heitti yli 41 metriä.

17-vuotiaiden 3-loikassa oli mukana tämän vuoden suomenmestari, Imatran Antti Inkinen, joka ei saanut kovaan vastatuuleen parasta mahdollista potkua hyppyihinsä. Voittotulos 14.09 jää yli 70 senttiä kesän parhaasta. Pitkänhuiskea Inkinen palkittiin kuitenkin päivän parhaana 3-loikkajana.

11-vuotiaiden poikien keihäässä syntyi Suomen kärkitulos, kun Lieksan Urheilijoiden Tero Jaatinen kiskaisi lukemat 41.23. Yhdessä kaksoisveljensä Sami kanssa Tero kahmi Pyhäselästä kantokuorman mitaleja.

Kilpailujen kovasta tasosta kertoo se, että päätöspäivänä saavutettiin eri sarjoissa Pohjois-Karjalan kesän kärkitulosta kaikkiaan 11, omia ennätyksiä vielä monta kertaa enemmän.

Pyhäselkään herui päätöspäivänäkin lukuisia voittoja ja joukkuepalkintoja. PyU olikin odotetusti kilpailujen paras seura.

Päätöspäivänä 12 voittoa Pyhäselkään

3-loikkavoittoihin hyppäsivät Niko Tahvanainen (11), Sonja Suvanto (13), Ville-Pekka Kokko(13), Pipsa Kokko (15) ja Ville Korhonen (15).

Kuulasta voitot heltisivät Markus Kokkoselle (9), Tiina Hirvoselle (11), Toni Markkaselle (13) ja Helena Puhakalle (naiset).

Keihään ykkösiä olivat PyU:n urheilijoista Joel Manninen (9), Anni Nuutinen (13) ja Marjo Kauhanen (naiset).

Eero Könönen