Taru Karejoki kisojen tähti – PyU keräsi huikeat 177 pm-pistettä

TARU KAREJOKI PM-KISOJEN TÄHTI

17-19-vuotiaiden pm-yleisurheilukisat jatkuivat torstai-iltana Outokummun Matovaaran kentällä kiihtyvin tulostahdein. Kun avauspäivänä saavutettiin 14 A-luokan tulosta, päästiin toisena päivänä jo 18:aan. Kisojen näkyvin urheilija oli Pyhäselän Taru Karejoki, joka teki kahden päivän aikana neljä A-luokkaa valtakunnan kärkeen yltävin tuloksin.

Karejoki on tällä hetkellä Suomen ykkösenä niin 300 metrin sileällä (40,43) kuin aidoissa (43,98). 100 metrillä (12,48) hän on kuudentena, samoin satasen aidoissa (14,76):

-SM-kisoissa juoksen vain 300 metrin sileän ja aidat. Satasen aidat ei oikein sovi muutenkin rankkaan kisaohjelmaan, sillä juoksuja tulee kolmena päivän peräkkäin, Karejoki kertoi.

Kiihtelysvaaran 16-vuotias Noora Hämäläinen oli toinen aivan valtakunnan kärkipään tuloksia tehtaillut urheilija. Toisena päivänä hän hävisi niukasti Karejoelle 100 metrin aidoissa (14,92) ja otti ylivoimaisen pituusvoiton erinomaisella tuloksella 571. Pidemmälle on hypätty Pohjois-Karjalassa kaikkina aikoina vain kerran: Noora itse on tehnyt tänä kesänä uusiksi pe-lukemiksi 583.

Kisojen ainoista piirin ennätystuloksista vastasi Tohmajärven 15-vuotias voimapussi Oona Sormunen, joka rikkoi päätöspäivänä moukarin ennätyksen lukemillaan 43.53. Kauas (44.44) ei jäänyt enää naistenkaan pe-tulos:

-Olen heittänyt tätä isompaa moukaria vain muutaman kerran. Ensi viikolla käydään naisten ennätyksen kimppuun Kiihtelysvaaran pm-kisoissa, Oona lupasi.

Tohmajärvellä on vahvoja heittäjätyttöjä, sillä kuulamestaruus lipui toiselle ToU:n työntäjälle, vasta 14-vuotiaalle Katri Hirvoselle, joka pukkasi jälleen yli 12 metriä ja voitti hieman yllättäen Oonan.

Karjalaisesta uusi neljän metrin mies

Lieksan Urheilijain Jarmo Karjalaisesta tuli uusi pohjoiskarjalainen neljän metrin seiväsmies. Vasta 17-vuotias Karjalainen on hitaasti kivunnut ikäluokkansa valtakunnan kärkikymmenikköön. Outokummussa oma ennätys parani 13 senttiä tulokseen 405 senttiä:

-Someron seiväskarnevaaleilla harjoittelin ensi kertaa 16 askeleen vauhdia 14:n sijaan ja nyt kokeilin pitempää vauhtia myös kilpailussa. Teknisesti hyppy ei ole vielä kohdallaan, mutta piirin ennätys 420 saattaa syksyyn mennessä ylittyä, Karjalainen ennusteli.

19-vuotiaiden miesten sarjassa nähtiin kolme valtakunnan kärkipään urheilijaa. Eniten odotettiin Suomen keihäsykköseksi Pihtiputaalla heittäneeltä Pauli Piipolta:

-Verryttelyssä vielä lähti kohtuullisesti, mutta varsinaisessa kilpailussa en saanut oikein puhtia heittoihini, kertoi Pauli, joka heitti reilun A-luokan 63.20, mutta jäi seitsemisen metriä kärkituloksestaan.

Tohmajärven Eemeli Reijonen ponnisti 3-loikassa ennätyksensä 13.65 ja pysyi Suomen tilaston kuutosena. Sijaa alempana on Polvijärven Vauhdin Sami Vartiainen, joka pinkoi 400 metrillä tuloksen 51,36:

-Hieman kovempaa olisin ehkä päässyt, mutta en ehtinyt palautua 20 minuuttia aiemmin käydystä satasen kisasta, Sami harmitteli.

A-luokkaan ylsivät toisena päivän lisäksi PoU:n Annina Walling (1500 m), Lieksan Ilona Ikonen (korkeus), PyU:n Kai Räsänen (kiekko), Anssi Liimatta (keihäs) ja Timo Grönlund (seiväs), Katajan Klaus Silvennoinen (400 m) sekä OkuP:n Pasi Turunen (keihäs):

– Keihäs ei lennä vielä 70 metriin, kun ei osaa heittää, vitsaili valtakunnan eliittiin kuuluva Pasi Turunen.

PyU ylivoimainen ykkönen

Seurojen luokittelupisteissä Pyhäselän Urheilijat karkasi lähes tavoittamattomiin kerättyään Outokummusta 177 pistettä. Järjestäjäseura Polvijärven Urheilijat oli hyvänä kakkosena 63 pisteellä ja kovasti toisena päivänä noussut Tohmajärven Urheilijat kolmosena 50 pisteellä.

Takavuosien nuorten pm-kisojen ykkönen Joensuun Kataja oli vasta viides (33) edellään Polvijärven Vauhti (44). Pisteitä keräsi kaikkiaan 17 seuraa.

Eero Könönen