Taru kaksoismestariksi – PyU:lla loistava päivä nuorten pm-kisoissa

TARU KUKISTI NOORAN SATASELLA

17-19-vuotiaiden Pohjois-Karjalan yleisurheilumestaruuskisat alkoivat keskiviikkoiltana Outokummun Matovaaran kentällä mainioilla tuloksilla. Illan aikana tehtailtiin kaikkiaan 14 A-luokan tulosta, joilla pääsee osallistumaan ikäluokan SM-kilpailuihin.

Pyhäselän Urheilijat hallitsi avauspäivää suvereenisti. Se keräsi eniten (93) seuraluokittelupisteitä ja sen urheilijat tekivät myös eniten A-luokan tuloksia, yhteensä kuusi. Polvijärven Urheilijat oli hyvänä kakkosena (44), Polvijärven Vauhti kolmantena (26) ja nuorten kisoissa pahasti romahtanut Joensuun Kataja vasta neljäntenä (22).

Päivän tiukin kamppailu voitosta käytiin 17-vuotiaiden naisten 100 metrillä, jossa Pyhäselän Taru Karejoki kukisti rinnanmitalla Kiihtelysvaaran Noora Hämäläisen.

Karejoki juoksi oman ennätyksensä 12,48 ja tällä kaudella pe:n 12,24 pinkaissut Hämäläinen 12,50. Kumpikin tulos alittaa selvästi A-luokkarajan 12,90:

-Minulla on ollut rauhastulehdus, joka on vienyt voimia. En keskittynytkään näihin kisoihin parhaalla mahdollisella tavalla, kertoi Noora, joka hyppää toisena päivänä vielä pituutta ja ottaa Karejoen kanssa uudelleen yhteen 100 metrin aidoissa.

Avauslaji 300 metrin aidat ei näyttänyt painavan Taru Karejoen jaloissa 100 metrillä, vaikka aidat (44,16) taittui yksin juostuna lähelle omaa Suomen kärkitulosta:

-Nyt näyttää hyvältä. Jalat ovat kunnossa ja kunto on löytymässä sopivasti tärkeiden kisojen alla. Toisena päivänä yritän kovaa aikaa myös 300 metrin sileällä, PyU:n tyttö selvitti.

Tohmajärven Urheilijain vasta 15-vuotias Oona Sormunen oli elementissään keihäspaikalla. PyU:n Marjo Kauhasen entinen 17-vuotiaiden pe-tulos 39.36 sai kyytiä, kun Sormunen kiskaisi naisten keihäällä tuloksen 42.68:

-Saan heittää vielä pientä 400 gramman keihästä, mutta sitä on niin vaikeaa saada oikealle lentoradalle, kertoi Oona, joka tosin tavoittelee pikkukeihäällä jopa 50 metrin haamurajaa. Tällä kaudella 400 gramman keihäs ei ole lentänyt juuri pitemmälle kuin 600-grammainen.

Harri Piironen, uusi kyky Valtimolta

Kuulapaikan valtiaana hääri Valtimon Vasaman uusi kyky, 195-senttinen Harri Piironen, joka pukkasi komean A-luokan 14.63. Oma ennätys kohentui kerralla yli metrillä:

-Päälajista en tiedä. Keihäskin lentää kohtalaisesti, kertoi Piironen, joka tavoitteli torstaina myös keihään piirinmestaruutta.

17- ja 19-vuotiaiden miesten 800 metriä oli päivän komein kilpailu, mitä tulee osanottajamäärään. Kerralla starttasi 14 poikaa tavoittelemaan kahden sarjan mestaruuksia. Polvijärven Urheilijain pitkänhuiskea Jari Räsänen, 17, on pääsemässä kovaan vauhtiin alkukesän anemian jäljiltä:

-Hemoglobiini putosi lähelle sataa, mutta nyt veriarvot on saatu kuntoon ja juoksu alkaa kulkea, iloitsi Jari, joka juoksi 19-sarjalaisiakin kovemmin A-luokan ajallaan 2.03,46.

Kai Räsänen mestariksi 14-vuotiaana

A-luokan tuloksillaan väläyttivät myös PyU:n Kai Räsänen moukarissa omaa piirin ennätystään hipovilla lukemilla, Outokummun Jani Hyttinen pituudessa, PoU:n Annina Walling 800 metrillä, PyU:n Tiina-Liisa Soikkeli kävelyssä, PolVa:n Jukka Hassinen korkeudessa ja Saija Vartiainen seiväshypyssä sekä PyU:n Inka Räsänen ja ToU:n Katri Hirvonen kiekonheitossa.

Vasta 14-vuotias Kai Räsänen otti kolme vuotta alaikäisenä 17-sarjan moukarimestaruuden komealla lähes 50 metrin tuloksella:

– Jalat olivat hyytelöä 300 metrin aitojen jälkeen, muuten kisa sujui hyvin, Räsänen tuumaili. Räsänen on heittänyt tällä kaudella myös 19-vuotiaiden moukariennätyksen 41.39.

Nuorten lajien lisäksi täytelajeina oli muutamia kovatasoisia aikuisten kamppailuja, joista saatiin yksi uusi urheilija myös Kalevan Kisoihin, kun Katajan Piia Koistinen ponnisti 3-loikassa tuloksen 12.01.

Eero Könönen