Matti Räsäselle historiallinen Malmijuoksu-voitto

MATTI RÄSÄSELLE HISTORIALLINEN MIESTEN YKKÖSSIJA

Pyhäselän Urheilijain juoksijat nappasivat peräti kolme yleisten sarjojen piirinmestaruutta maanantaina Hammaslahdessa käydyssä jo 32. kansallisessa Malmijuoksussa. 21-vuotias Matti Räsänen toi seuralleen historiallisen miesten voiton ja ykkösinä olivat myös Teija Ruippo naisten sarjassa ja Antti Räsänen 17-vuotiaiden miesten sarjassa.

Jaossa oli kaikkiaan kuusi piirinmestaruutta. 19-vuotiaiden voitot menivät Enon Kisa-Poikien Mikko Virtaselle ja Juuan Jänteen Lotta Salmelle. 17-vuotiaiden naisten pm-kultaa juoksi vasta 14-vuotias Ilomantsin Urheilijain Sini Turpeinen samalla ajalla kuin kakkoseksi sijoittunut ToU:n Emmi Salminen.

Pyhäselkään herui myös muita pm-mitaleja ja kärkipään sijoituksia. Naisten Malmijuoksun pronssille ylsi uudelleen juoksu-uransa aloittanut Mervi Laatikainen, joka nuoruudessaan edusti Valtimon Vasamaa. Nykyisin 30-vuotiasta Merviä valmentaa PyU:n hiihtojaoston puheenjohtaja Ari Lyytikäinen. 17-vuotiaiden pronssille sinnitteli Pipsa Kokko ja miesten kuudennen sijan nappasi Jaakko Heiskanen.

Veteraanisarjoissa voittoon ylsi myös Elina Lyytikäinen (N50), Toivo Penttinen (M55) ja Osmo Kähkönen (M60).

Antti ja Teija kärjessä

Räsäsen veljekset Matti ja Antti olivat tämänvuotisen Malmijuoksun vakuuttavia voittajia. Matti erkani muista toisella kierroksella. Ensimmäisellä 4 km:n lenkillä häntä seurasi Leppävirran Teemu Toivanen, joka lopulta joutui antamaan periksi 41 sekunnin verran. Antti oli vielä veljeäänkin ylivoimaisempi pm-voittaja. Kakkoseksi pm-kisassa sijoittunut Ilomantsin 15-vuotias Patrik Ikonen joutui taipumaan minuutin ja seitsemän sekuntia.

Antin seuraava koitos on parin viikon kuluttua Oulussa pidettävät SM-maantiejuoksut. Matti puolestaan jättää SM-maantien väliin.

Teija Ruippo vähätteli kuntoaan ennen kisaa ja kertoi aluksi pitkään harkinneensa jopa kisasta poisjääntiä. 40-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Teija oli 33 sekuntia parempi kuin naisten sarjan voittanut Heidi Gröndahl.

Sisulisäsarjoissa neljä voittoa

9-15-vuotiaiden sisulisäsarjoista PyU:lta puuttui monia ennakolta mitaleilla povattuja juoksijoita, mutta silti seura oli selvästi paras niin mitaleissa kuin pisteissä.

Kärkeen juoksivat Markus Kokkonen (9), Niko Tahvanainen (10), Ville Korhonen (14) ja Laura Karkkulainen (12). Mitaleilla olivat lisäksi Teemu Ruippo, Joona Kokkonen, Olli-Pekka Luoto, Aleksi Saarelainen, Jussi Karkkulainen, Maria Sissonen, Kati Karkkulainen ja Maiju Luoto.

Malmijuoksun järjestelyistä vastasi PyU:n rutinoitunut yleisurheilujaoston väki. Apuna järjestelyissä oli tänäkin vuonna Pyhäselän Leijonat. Malmijuoksuun osallistui kaikkiaan 152 juoksijaa, mikä on 14 vähemmän kuin toissa vuonna. Viime vuonna Pyhäselässä käytiin SM-maantiejuoksut, joten Malmijuoksu oli vain sisulisäsarjoissa.

Eero Könönen

Ks. tulokset TULOSPÖRSSI, AJANKOHTAISTA tai FORUM