Eero Tossavaiselle 100 maratonia täyteen

Eero Tossavaisen juoksukipinä ei sammu

Tänä syksynä 65 vuotta täyttäneen Pyhäselän entisen kunnanjohtajan Eero Tossavaisen juoksukipinä ei sammu. Lauantaina tuli Kuopiossa täyteen loppuun juostuja maratoneja tasan 100, johon määrään on Pohjois-Karjalassa päässyt kaikkina aikoina vain kuusi juoksijaa.

Pohjoiskarjalaisjuoksijoista maratoneja on kertynyt eniten Pertti Ryhäselle, yli 300. Risto Hassisen tarkka luku on 239. Yli 100 maratonia ovat taivaltaneet myös Veli Liimatta, Pentti Sallinen ja Pekka Makkonen. Määrällisesti ylivoimainen maratoonari Suomessa on Kalevi Saukkonen, jolla maratonien määrä hipoo jo tuhatta.

Suomalaisista kunnanjohtajista kukaan toinen ei ole Tossavaista lukuun ottamatta yltänyt 100 maratoniin. Tossavaisen mukaan noin 10 kunnanjohtajaa harrastaa maratonjuoksua aktiivisesti.

Urhoollisesti loppuun asti

Ensimmäisen maratoninsa Tossavainen juoksi Liperissä vuonna 1989, vuonna 1994 täyttyi 50:n rajapyykki ja itsenäisyyspäivänä aivan kuin Suomen 86-vuotista taivalta juhlistaen tuli siis täyteen sataluku:

-Vain kerran olen keskeyttänyt. Vuosi sitten Kuopiossa vatsaa alkoi vääntää seitsemän kilometriä ennen maalia niin, että oli pakko keskeyttää. Tuo keskeytetty maraton olisi näin jo 101:nen, Tossavainen kertoi.

Hyvät kaverit vetivät mukaan juoksuharrastukseen. Lisäksi myös terveydelliset seikat puolsivat juoksuharrastuksen aloittamista. Painoa oli 1980-luvun puolivälissä 90 kiloa eli Tossavainen oli selvästi ylipainoinen. Nykyään hänen painonsa on noin 70 kiloa:

-Juoksu on ollut erittäin tärkeää terveydelleni. Se on myös ollut vastapainona työlle. Töitä on jaksanut paiskia, kun kunto on hyvä. Olen myös halunnut näyttää, että vanhemmallakin iällä pystyy vaativiin urheiluponnistuksiin, tuumaili Tossavainen, joka juoksee viikoittain 64 kilometriä.

-Juoksen kaksi kertaa viikossa Hammaslahdesta Reijolaan, josta käännyn takaisin ja tankkaan Niittylahden huoltoasemalla kahvia ja vettä. Kilometrejä kertyy 32 ja aikaa harjoitukseen kuluu noin neljä tuntia.

Juoksuharrastus alkoi vuonna 1985

Eero Tossavaisen juoksuharrastus alkoi vuonna 1985. Nelisen vuotta hän kasvatti kuntoaan puolimaratoneilla, joita hän juoksee vieläkin silloin tällöin kilpailuissa.

Paras maratonaika 3.24 on juostu Liperissä joskus 1990-luvun alussa. Kuopion itsenäisyysmaratonilla viime lauantaina aikaa kului tuulisessa pakkassäässä 5.05.

-Kerran olen juossut ulkomailla, Tukholman maratonilla. Ahvenanmaalla on käyty juoksemassa ja Helsingin City Maratonilla useammankin kerran. Kovasti ovat kilpakumppanit kaipailleet myös PyU:n 1998-2000 järjestämää Eeron maratonia, jota monet ovat pitäneet järjestelyiltään yhtenä parhaimmista.

Eero Tossavainen on edustanut koko maratonuransa ajan Pyhäselän Urheilijoita. Pyhäselkä on Tossavaisen mukaan tunnettu vahvana urheilukuntana eri puolilla Suomea:

-Joskus 1990-luvun puolivälissä jouduin oikein mikrofonin kautta kertomaan Pyhäselän urheiluelämästä koko maratonväelle. Silloin PyU oli huipulla kolmen keihäänheittäjän voimin, Tossavainen muistelee.

Tänä vuonna Eero Tossavainen on juossut 11 maratonia. Parhaana vuonna 1990-luvun alkupuolella niitä kertyi 16. Seuraava maratonstartti lienee Toholammilla maaliskuun alussa. Sitä ennen lenkkikenkäpareja kulutetaan Pyhäselän teillä säistä riippumatta. Ja kertyyhän talvella runsaasti myös hiihtokilometrejä ja kuntosalikäyntejä:

– Vanhin aktiivinen maratoonari on vieremäläinen Seppo Heiskanen, jolle ikää on kertynyt 77 vuotta.

Eero Könönen