Kai Räsänen lähenteli vanhaa pituus-pe:tä

PyU:n Kai Räsänen lähenteli vanhaa pituusennätystä

Tohmajärven Urheilijain Oona Sormusen jo avauspäivänä tiistaina kiskaistu moukaritulos 46.88 jäi kaksipäiväisten 12-15-vuotiaiden pm-yleisurheilukisojen ainoaksi piirin ennätykseksi, mutta runsaasti valtakunnan kärkipään tuloksia ja omia ennätyksiä syntyi helteisellä Joensuun keskuskentällä noin 170 urheilijan tehtailemana.

Hellekisat päättyivät rankkaan ukkossateeseen, joka keskeytti viimeisenä lajina käydyn 12-13-vuotiaiden keihään kahteen kierrokseen:

– Harmi, että emme saaneet pesäpallokentän moukarihäkkiä käyttöön tälläkään kertaa. Nyt kaikki pitkät heitot jouduttiin suorittamaan keskuskentällä ja se viivästytti aikataulua, kertoi kisojen pääorganisaattori Kimmo Hyppönen Joensuun Katajasta.

Pitkät heitot keräsivät myös osallistujia kaikkein eniten, ja suoritusten määrää jouduttiin rajoittamaan jo avauspäivänä joissain sarjoissa kolmeen. Päätöspäivänä kaikissa kiekko-, moukari- ja keihäskisoissa heitettiin vain kolme kierrosta, kun muissa kenttälajeissa oli neljä suoritusta.

Mauri Ronkaisen vanha pituusennätys vapisee

Neljä lajia erinomaisin tuloksin huipentumassa voittanut Pyhäselän 13-vuotias Kai Räsänen osallistui toisena päivänä moukarinheittoon, jossa jäi nelisen metriä omissa nimissään olevasta Suomen ikäkausiennätyksestä. Nyt syntynyt yli 57 metrin voittotulos on sekin yli viisi metriä valtakunnan kakkosnoteerausta parempi.

Pituushypyssäkin Räsänen teki valtakunnan kärkituloksen ponnistettuaan hyväksytyissä oloissa lukemat 535. Joensuun Katajan Mauri Ronkaisen jo 31 vuoden ikäinen pituus-pe 540 on lähellä rikkoutumista syksyyn mennessä.

Kontio-Veljien Tomi Kukkonen esiintyi suuremmalle yleisölle viime syksynä KLL:n Pohjois-Karjalan pm-kisoissa voitettuaan 14-vuotiaiden korkeushypyn hyvällä tuloksella 166. Nyt kontiolahtelainen hyppäsi 170 ja lähtee puolentoista viikon päässä Lahdessa pidettäviin SM-kisoihin tulosparannukset mielessään:

– Harjoitteluni on ollut vielä vähäistä. Hyppään korkeutta Kontiolahden kentällä suunnilleen kerran viikossa, jutusteli Kukkonen, jolla ei ole henkilökohtaista valmentajaa.

14-15-vuotiaiden SM-kisoihin matkaa myös Outokummun Partion 190-senttinen Eetu Huttunen, joka aikoo osallistua Lahdessa keihäänheittoon ja kuulantyöntöön. Joensuussa OkuP:n mies oli paras molemmissa mielilajeissaan, vaikka ongelmiakin oli mukana:

– Jouduin hyppäämään ja heittämään lenkkareissa, sillä saan uudet piikkarit vasta perjantaina. Varsinkin keihäässä tulos parantuu varmasti, kunhan saan kunnon jalkineet alle, tuumaili vasta 14-vuotias Huttunen, joka kiskaisi 600 gramman keihästä yli 49 metriä.

Pohjoiskarjalaisten suurimmat mitalitoivot SM-Lahdessa lienevät Kiihtelysvaaran Noora Hämäläinen (100 m, pituus), Tohmajärven Oona Sormunen (keihäs, moukari) sekä Outokummun Kirsi Kähkönen (korkeus). Tämän kolmikon ulkopuolelta henkilökohtaisille mitaleille yltävät voidaan lukea yllättäjiksi.

12-15-vuotiaiden pm-huipentumaan osallistui kaikkiaan 17 seuraa, joista Pyhäselän Urheilijat oli jälleen selvä ykkönen yli 60 mitalillaan. Joensuun Kataja ja Polvijärven Urheilijat kamppailivat tiukasti kakkospaikasta. Avauspäivän jälkeen PoU johti Katajaa viidellä pisteellä.

Eero Könönen