12 pyhäselkäläistä tiekävelyissä

Kärkituloksia Joensuun tiekävelyissä

Leppävirran Urheilijain Janne Havukainen ja Kuopion NMKY:n Kati Penttinen vastasivat parhaista tuloksista pääsiäismaanantaina Joensuussa käydyissä kansallisissa tiekävelyissä. Miesten sarjan voittaja, Ikurin Vireen Jyrki Linne, jäi harmittavasti vain 22 sekuntia Kalevan Kisa -rajasta, mutta teki uuden reittiennätyksen 49.52.

Joensuun Yrityksen isännöimät, toisen kerran järjestetyt kävelyt keräsivät muhkean 51 kilpailijan osallistujajoukon eri puolilta Itä- ja Keski-Suomea. Kisat käytiin Laulurinteen ja raviradan läheisellä kevyen liikenteen väylällä.

Kisat saatiin viedä läpi vuodenaikaan nähden harvinaisen lämpimässä 16-asteisessa säässä, mikä omalta osaltaan oli parantamassa tulostasoa. Myös reittiä kilpailijat kehuivat erinomaiseksi:

– Tämä on yksi parhaista tiekävelyn reiteistä. Ainoana miinuksena ovat jyrkät käännökset uudelle kierrokselle lähdettäessä, miesten toiseksi parhaan ajan 52.31 taivaltanut Arto Koivisto totesi.

Kisojen ykköspuuhamiehenä tänäkin vuonna häärinyt Jari Vatanen iloitsi suuresta ennakkoilmoittautuneiden määrästä:

– Kisat järjestetään myös ensi vuonna. Osallistujamäärä kasvoi viime vuodesta 15:llä, mikä oli ilahduttavaa, itsekin veteraanisarjojen SM-kävelymitaleja saalistanut Vatanen hehkutti.

Nuoria lupauksia

Kilpailuissa oli mukana iso joukko valtakunnan nuoria kävelylupauksia. A-luokan tuloksiin ylsivät Leppävirran 17-vuotias Janne Havukainen, joka taittoi 5 kilometriä valtakunnan kauden kärkiaikaan 24.54, ja samanikäinen Kuopion Kati Penttinen, jonka vitosen aika 26.50 yltää Suomen tilastojen kakkoseksi:

– Olen harrastanut kävelyä vasta pari vuotta. Isosiskon Marjan esimerkki on innoittanut ja viimevuotinen vitosen aika on parantunut jo kohta kaksi minuuttia, Penttinen kertoi.

Mainioita tuloksia olivat myös Pyhäselän Urheilijain Tiina-Liisa Soikkelin 19-vuotiaissa kävelemä 58.25 ja naisten sarjan 22-vuotiaan voittajan Jenni Lahtisen tulos 56.52. Soikkeli on tätä nykyä nimekkäin pohjoiskarjalaiskävelijä; vuosi sitten hän voitti 17-sarjan suomenmestaruuden.

Veteraanisarjoissa tehtiin muutamia maailmanluokan tuloksia. Parhaasta noteerauksesta vastasi 60-sarjassa kilpaillut Lappeenrannan Pirjo Karetie, joka EM-hopeanaisena taittoi 5 kilometriä huippuaikaan 30.25.

Päätuomarina toiminut Ari Alsio kiitteli nuorten tekniikkaa, mutta muutamia veteraanisarjojen kilpailijoita jouduttiin huomauttelemaan koukkupolvisuudesta. Ketään ei kuitenkaan tällä kertaa hylätty:

– Ensi vuodeksi tuomarimiehitystä on lisättävä, jotta voisimme pitää hieman tiukempaa linjaa. Nyt veteraanisarjojen kävelijöiden virheitä jouduttiin katsomaan hieman läpi sormien, Alsio arveli.

Pyhäselkäläismenestystä

Tiina-Liisan voiton lisäksi ykkössijaan ylsivät PyU:n edustajista Elina Väisänen (T11) sekä Marika Rummukainen (T15).

PyU:lta oli tiekävelyissä suurin osallistujajoukko, 12 kilpailijaa. Mitaleille pääsivät lisäksi Simon Kortelainen ja Ville Rautiainen 11-vuotiaissa, Pipsa Kokko, Katja Stepanjuk ja Samuli Kortelainen 13-vuotiaissa sekä Nora Kakkonen 15-vuotiaissa.

Eero Könönen